Prije 30 godina izašao film koji se smatra jednim od najkontroverznijih u povijesti

Foto: Press

FILM Nemoralna ponuda (Indecent proposal) redatelja Adriana Lynea u kina je došao 7. travnja 1993. godine i tada je bio smatran jednim od najkontroverznijih filmova u povijesti. Glavne uloge igrali su Robert Redford, Demi Moore i Woody Harrelson. 

Radnja filma prati mladi bračni par Davida (Harrelson) i Dianu (Moore), kojima se život okreće naglavačke nakon što im milijarder John (Redford) ponudi milijun dolara u zamjenu za jednu noć s Dianom. Ta nemoralna ponuda stavlja na test ljubav bračnog para i vodi ih u moralnu dilemu.

Zašto je javnost kritizirala film?

Film je bio vrlo kontroverzan zbog teme prostitucije koja se proteže kroz film, što je dovelo do negativnih reakcija publike i filmskih kritičara. Mnogi su film okarakterizirali seksističkim jer se lik Diane koristio kao predmet seksualne razmjene. Scenaristica Amy Holden Jones jednom je prilikom progovorila o tome. 

"Bilo je to nevjerojatno seksističko doba, sve što sam ja trebala bilo je ne ljutiti se zbog činjenice što su dovodili druge scenariste, nisam radila nikakve probleme jer bi me, da jesam, otpustili. Seksistički je reći da ne možete prikazati ženu na ekranu kako radi nešto moralno dvosmisleno.

Tražila sam priču kroz koju sam htjela napisati zašto neki odnosi potraju, a neki ne. Imala sam svoju teoriju, a to je bila sposobnost opraštanja. Koncept scenarija bio je - kako se brak može nastaviti nakon afere? Ne postoji par na ovom svijetu kod kojeg se ne dogodi nešto strašno što se čini neoprostivim", rekla je u razgovoru za The New York Times.

Promijenjen scenarij

U izvornom scenariju, kaže Jones, Diana ne spava s Johnom. "U njemu se više govorilo o povjerenju. Ono što se dogodilo je da je muškarac platio milijun dolara, ali ona nije spavala s njim. Platio je kako bi njezin muž povjerovao da jest, a onda se brak raspao zbog nepovjerenja. Izvršni direktori su pročitali to, vratili se i rekli mi: 'Ne, ona mora spavati s njim'", rekla je.

Dotaknula se i kontroverzi koje je film izazvao. 

"Film je nakon objavljivanja izazvao kontroverze jer, znate, kako sam mogla napisati nešto ovakvo? Film o ženi koja je provela noć s tipom za milijun dolara. Ideja da žena nikada ne bi trebala biti u iskušenju ili da bi trebala biti toliko čista da ne možete snimiti film o tome - mislim, idite pogledati francuske filmove!

Velika sam feministica, ali dio feminizma za mene je to što se žene ne mogu prikazati kao vizije savršenstva na ekranu, nego kao cjelovita ljudska bića s izborima", ispričala je scenaristica.

Stvarna priča bila je inspiracija za film

Međutim, iako je bio mnogo kritiziran, film je ostvario velik uspjeh. Zaradio je 260 milijuna dolara, a jedan od razloga zbog čega su ga ljudi gledali je sjajna glumačka postava. 

Inspiracija za film je bila nemoralna ponuda Joan Collins. Naime, Adrian Lyne je, 20 godina nakon izlaska filma, u intervjuu za Entertainment Weekly otkrio da je film bio inspiriran događajem kada je muškarac ponudio milijun dolara britanskoj glumici Joan Collins za jednu noć s njom. Ona je tu ponudu odbila.

Pročitajte više