Prije 60 godina ovaj je televizijski nastup promijenio povijest popularne glazbe

Foto: Profimedia

Prije točno 60 godina Beatlesi su debitirali u emisiji Eda Sullivana, a taj je događaj zauvijek promijenio povijest glazbe. Premda voditelji late night showova još uvijek ugošćuju glazbene goste, Beatlesi su u potpunosti promijenili značenje takvih nastupa, a set od pet pjesama bio je sve što im je bilo potrebno da promijene tijek glazbene povijesti.

Popularna kultura i svijet promijenili su se te zimske noći 9. veljače 1964. kada je većina Amerikanaca upoznala ova četiri mladića iz Liverpoola. Beatlesi su sletjeli u njujoršku zračnu luku Kennedy dva dana prije, a samo je jedan od njih, George Harrison, već bio u Americi. Bili su to mladići koji su obožavali američku kulturu i odakle su, po njihovom mišljenju, nastali bogovi: Buddy Holly, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Little Richard i, iznad svih, Elvis Presley.

Te povijesne večeri Beatlesi su zauzeli pozornicu Ed Sullivan Showa, gdje su odsvirali dvodijelni set od pet pjesama. Nakon što su otvorili pjesmom All My Loving, odsvirali su obradu pjesme Till There Was You Meredith Willson, a prvi set su zatvorili pjesmom She Loves You. Drugi set sastojao se od njihova dva najveća rana hita - I Saw Her Standing There i I Want to Hold Your Hand.

Njihov nastup u Ed Sullivan Showu gledalo je nevjerojatnih 73 milijuna ljudi, koji nisu ni znali da u tom trenutku gledaju možda i najvažniji nastup u povijesti glazbe. Nastup liverpulske četvorke nadahnuo je mnoge, od prosječnih ljudi do danas legendarnih glazbenika poput Billyja Joela. U samo pet pjesama Beatlesi su osvojili srca milijuna ljudi, među ostalim i The Bossa, Brucea Springsteena.

"Bili su kvartet i rekli smo, vau, možemo mi to. Ako ovi dečki iz Engleske mogu izaći i svirati rock 'n' roll, mi to isto možemo", rekao je kasnije Billy Joel, a Springsteen je njihov nastup usporedio s "invazijom izvanzemaljaca".

Oduševili su svijet šašavim ljubavnim pjesmama

Premda je i idol Beatlesa Elvis Presley nastupao u Ed Sullivan Showu, ovo je bilo potpuno drugačije. Gledatelji su vidjeli britanski boy bend koji izlazi na pozornicu sa svojim šašavim ljubavnim pjesmama, a skladbe poput She Loves You bile su zarazne od samog početka.

Čak i noviji umjetnici crpe inspiraciju iz ove izvedbe. Ženska indie supergrupa Boygenius se nedavno prerušila u bend tijekom nastupa na Saturday Night Liveu. Obukle su crna odijela i koristile bubnjarski set Beatlesa, a Phoebe Bridgers je čak koristila crni Rickenbacker kao John Lennon dok je pozornica transformirana kako bi izgledala slično pozornici Ed Sullivan Showa.

Nova eksponiranost Beatlesima je pomogla da još više dođu u središte pozornosti, a u godinama koje su uslijedile nakon njihovog inauguralnog nastupa u Ed Sullivan Showu, bend će objaviti albume kao što su A Hard Day's Night, Rubber Soul, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Abbey Road i Let It Be.

Čak i šezdeset godina kasnije, ono što su Beatlesi učinili u emisiji Eda Sullivana je izvanredno. Bendovi će i dalje crpiti inspiraciju iz izvedbe. Međutim, malo je vjerojatno da će ih itko moći nadmašiti.

Pročitajte više