Prije pet godina svijet je gledao kako gori jedna od najpoznatijih građevina planeta

Foto: Profimedia

Pet godina nakon razornog požara obnova katedrale Notre-Dame privodi se kraju dok su oči svijeta uprte u Pariz, domaćina Olimpijskih igara.

U večernjim satima 15. travnja 2019. zapalio se krov katedrale. Vatra je brzo progutala toranj i zamalo srušila glavne zvonike. Televizijski gledatelji diljem svijeta užasnuto su promatrali kako srednjovjekovna katedrala gori.

Emmanuel Macron, čiji drugi i posljednji mandat završava 2027. godine, želi da obnova katedrale podigne raspoloženje nacije, ali i rejting njegove vlade. "Samo jednom u stoljeću netko je domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, samo jednom u tisućljeću obnovi se katedrala", rekao je Macron u novogodišnjem obraćanju. 

Nejasan uzrok

Ostao je nejasan uzrok požara. Francuske vlasti priopćile su da je možda došlo do električnog kvara ili je požar uzrokovala zapaljena cigareta. 

"Vatrogasac mi je rekao: 'Gospodine, dobro pogledajte pročelje jer, ako ne uspijemo ugasiti taj požar, sve će se uništiti'", prisjetio se Patrick Chauvet, bivši glavni svećenik Notre-Damea.

Pročelje je izdržalo, ali nastala šteta zahtijevala je pet godina intenzivnih stabilizacijskih i restauratorskih radova. Vlada veliki ponos među onima koji rade na projektu. 

Projekt života

"Ovo je građevinski posao života, restaurirati cijeli spomenik prilično je iznimno", rekla je Emma Roux, majstorica koja radi na kultnim vitrajima.

Otvaranje je zakazano za prosinac i trenutačno sve ide po planu, rekao je dužnosnik koji vodi projekt.

"Unutar rokova i proračuna smo", rekao je Philippe Jost u ožujku na saslušanju u Senatu. Jost je rekao zastupnicima da je projekt dosad koštao 550 milijuna eura i dijelom je financiran ogromnim donacijama. Među donatorima su milijarderi iz sektora luksuza Francois Henri Pinault i obitelj Arnault.

Toliko je novca donirano da će ostati čak i za daljnja ulaganja u zgradu, rekao je Jost. 

"Dodatnih 150 milijuna eura treba staviti na raspolaganje i, uz odobrenje naših sponzora, iskoristit će se za obnovu katedrale i rješavanje problema koji su prethodili požaru, a koji se uglavnom tiču ​​vanjske kamene konstrukcije", dodao je Jost.

Jost je 63-godišnji inženjer koji je veći dio karijere proveo u ministarstvu obrane, a preuzeo je posao nakon što je njegov prethodnik, general Jean-Louis Georgelin, poginuo u planinarskoj nesreći u kolovozu 2023.

Pročitajte više