Prije prosidbe tražio blagoslov oca svoje djevojke, ona misli da je to seksistički

Screenshot: YouTube

JEDAN zaljubljeni mladić zatražio je od oca svoje djevojke blagoslov da je zaprosi, no ovakvoj reakciji djevojke nije se nadao. Posljednjih godina mnoge tradicije vezane uz vjenčanje više se ne prakticiraju, a neke od njih su kritizirane kao seksističke. Običaji poput očevog odvođenja kćeri do oltara i predaje njezinom novom mužu posebno su se našli na udaru kritika.

Zajedno su malo više od godinu dana

Jedan mladić na Redditu se požalio kako se njegova djevojka naljutila jer je pitao njezinog oca za blagoslov prije prosidbe. Ona ima 22 godine, a on 26 i u vezi su nešto više od godinu dana.

"Ona je savršena djevojka za mene: zgodna je, brižna i pametna i jako se volimo. Već neko vrijeme razmišljam o prosidbi. Moja je djevojka nedavno završila školu, a ja imam dobar posao i dosta ušteđenog novca. Budući da smo u posjetu njezinom rodnom gradu na tjedan dana, mislio sam da bi to bio dobar trenutak da zamolim njezinog oca za blagoslov.

Sastao sam se s njezinom obitelji samo nekoliko puta jer žive u drugom gradu, ali se činilo da otac nikada nije imao problema sa mnom. Njezin je otac prilično ležeran, pa iako nemamo mnogo toga zajedničkog, nisam se stvarno bojao njegove reakcije, samo sam bio malo nervozan", započeo je mladić objavu.

Djevojka se naljutila: "To je seksistički"

Dok je njegova djevojka bila vani na piću sa starim prijateljima, njezin dečko pitao je njezinog oca za blagoslov. 

"Izgledao je zbunjeno i nekoliko puta me pitao jesam ozbiljan. Objasnio sam da jesam, da jako volim njegovu kćer i da ću se pobrinuti da joj nikad ništa ne fali. Rekao je nešto u stilu: 'Wow, ne znam što bih rekao. Nisam to očekivao.' Malo smo šutjeli, a onda je on izašao iz sobe.

Bio sam u najmanju ruku razočaran, ali ipak sam se nadao da ću ga uvjeriti. Moja djevojka se vratila ubrzo nakon toga i primila je telefonski poziv svoje majke koja joj je rekla da sam pitao za blagoslov. Moja djevojka je bila jako ljuta na mene što sam pitao njezinog oca, a ne nju i rekla mi je da je to seksistički", napisao je iznenađeni mladić.

Djevojka mu je rekla da nije spremna za brak.

"Rekla je da apsolutno nije spremna za brak, nije ga ni razmatrala jer je mislila da je to prerano u našoj vezi (nakon godinu dana?). Rekla je da se osjeća poniženo pred roditeljima i da će ostati spavati kod majke, što znači da ja ostajem sam s njezinim ocem koji me izbjegava nakon našeg razgovora", rekao je.

Ekipa na Redditu podržava njegovu djevojku

Dečku nije jasno što se dogodilo te je povrijeđen njezinom reakcijom. "Stvarno sam ljut na njezine roditelje jer su joj rekli za moje planove umjesto da su dopustili da sam predložim što sam namjeravao", rekao je. Naravno, ispod ove objave našla se hrpa komentara.

"Traženje očevog blagoslova je zato što su se žene smatrale vlasništvom svojih očeva dok se ne udaju, a onda su postale vlasništvo svojih muževa. Dakle, budući muž je prvo morao dobiti dozvolu vlasnika svoje potencijalne žene. Ovo je seksistička i zastarjela tradicija. Ako nisi znao da će tvoja djevojka biti uvrijeđena ovime, ne poznaješ je dovoljno da bi je prosio", glasi jedan komentar.

"Pitati oca možeš li zaprositi je staromodno, a mnoge žene (uključujući i mene) to smatraju seksističkim. To implicira da ona ne može sama donijeti odluku i da treba tatino dopuštenje da se uda. Da je moj muž pitao mog oca, i ja bih bila ljuta", nadodala je druga žena. 

Što vi mislite?

Pročitajte više