Prijetnje kaznama su uzaludne: Partijaneri centrom Novalje tumaraju polugoli

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Katarina Šapina/Index

I OVE GODINE mladi Britanci željni zabave preplavili su Novalju i plažu Zrće. Zabavu traže na svakom koraku, a to je vidljivo čim kročite u centar Novalje.

Prvo što ćete uočiti u gradu su upozorenja "We love your clothes" kojima se turistima pokušava dati do znanja da ne bi smjeli golišavi hodati centrom grada, no oni za to nimalo ne mare. Unatoč komunalnim redarima koji redovito obilaze centar, mladi turisti hodaju polugoli, u badićima i bez majica.

Tako ekipa na samoj plaži Zrće i u centru Novalje izgleda isto - skoro je prava rijetkost u šetnji gradom sresti nekoga potpuno odjevenog. Iste prizore zateći ćete i u gradskim kafićima, restoranima i trgovinama.

Kroz neformalni razgovor s jednim redarom doznali smo da im kazne, unatoč upozorenjima, rijetko pišu. Redari ih uglavnom upozore ili da se odjenu ili da šetaju šetnicom uz more. Tako, uz pokoji prijekoran pogled lokalaca, partijaneri gradom tumaraju ne obazirući se na table s upozorenjima.

Novalja je kazne za golotinju uvela 2013. godine, a iznose 100 eura.

No čini se da su odlučili zabrane svesti uglavnom na upozorenja te poštedjeti mlade partijanere većih novčanih izdataka zbog festivalske mode. Svrha tih kazni nije punjenje proračuna, naglašavali su još te 2013. godine iz Novalje, nego "održavanje javnog reda". Ako se odjenete nakon upozorenja redara, kaznu ćete vrlo vjerojatno izbjeći.

No Hvar je, primjerice, u tim kažnjavanjima mnogo rigorozniji. Grad Hvar je 2017. godine uveo visoke kazne za "neprimjereno" ponašanje. Tako je za one koji gradom šeću bez majice propisana kazna od 500 eura, a tko se u gradu zatekne u kupaćima morat će pljunuti 600 eura. 

Slične standarde ima i Dubrovnik, no s novčanim kaznama sličnijima onima u Novalji. 

Takve kazne nisu nikakva novost u svijetu. "Nije dopušteno kretanje po Povijesnoj jezgri grada Dubrovnika bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu. Za ovaj prekršaj kaznit će se fizička osoba u iznosu od 2500 kuna  ili na mjestu počinjenja prekršaja 1000 kuna", objasnili su iz Grada za Index prije nekoliko godina kad je odredba tek uvedena.

2016. isto pravilo uvedeno je i u Splitu. Zabranjeno je šetati gol do pojasa te u kupaćem kostimu. Kazne su od 500 kuna za prvi prekršaj, a ako se radi o recidivistima, komunalni redarima mogu opaliti kaznu i do tisuću kuna. "Za one ozbiljnije slučajeve, dakle, one potpuno gole i one koji se kupaju na Rivi, zadužena je policija", objasnio nam je 2016. godine tadašnji dogradonačelnik Goran Kovačević.

Ovakva pravila nisu novost ni u svijetu.

2011. godine u Barceloni su uvedene stroge kazne za golotinju na javnim mjestima, a hodanje u kupaćim kostimima ograničeno je na bazene, plaže i pristupne ceste i šetnice. Kazne za šetanje gradom u kupaćem kostimu tad su određene na između 120 i 300 eura.

Isto pravilo ima i popularna Mallorca u kojoj vas šetnja gradom bez majice može koštati 500 eura.

Pročitajte više