Princ Andrew se pojavio u javnosti s bivšom suprugom, prvi put od 1990-ih

Foto: Profimedia

BIVŠI supružnici princ Andrew i Sarah Ferguson viđeni su prvi put zajedno u javnost na tradicionalnoj božićnoj šetnji do crkve. Prvi je to put da je par viđen zajedno od 1990-ih.

Unatoč povlačenju s kraljevskih dužnosti 2019. i oduzimanju vojnih titula zbog njegovih veza s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom, princ Andrew pojavio se s kraljevskom obitelji u ponedjeljak u crkvi u Norfolku. Andrew je u crkvu stigao sa svojom obitelji.

Pridružila mu se bivša supruga Fergie (kako od milja zovu vojvotkinju od Yorka). Njezino pojavljivanje bilo je iznenađenje, budući da se Fergie nije pridružila božićnoj šetnji kraljevske obitelji do crkve od ranih 1990-ih, budući da se par razveo 1996. Međutim, princ Andrew i Fergie ostali su prijatelji, čak su i dalje živjeli zajedno u Royal Lodgeu i Windsoru.

Nakon razvoda ostali su prijatelji

Bivšim supružnicima pridružile su se i njihove dvije kćeri, princeza Beatrice i princeza Eugenie.

Fergie je na svom Instagramu podijelila fotografiju sa svojom djecom na Božić. "Uživamo u društvu jedno drugoga i osjećamo se zahvalno danas. Nadam se da će svi imati prekrasan dan. Sretan Božić svima koji slave i godišnji pozdrav svima!", napisala je. 

Princ Andrew objavio je svoju odluku da se povlači s javnih dužnosti 2019., nakon bombastičnog intervjua za BBC o njegovim vezama s osramoćenim Epsteinom.

U siječnju 2022. kraljica Elizabeta oduzela je svom sinu vojne titule i sponzorstvo usred tužbe Virginije Giuffre za seksualni napad protiv njega, u kojoj je Giuffre tvrdila da su je prisilili na seks s članom kraljevskom obitelji u dobi od 17 godina. Andrew je zanijekao to. U veljači je postignuta izvansudska nagodba.

Zadržao je titulu vojvode od Yorka

Princ Andrew zadržao je svoju titulu vojvode od Yorka i zadržao svoje mjesto u liniji nasljeđivanja prijestolja, trenutno je osmi iza dvoje djece princa Harryja i Meghan Markle. Međutim, on više ne koristi naziv "Njegovo kraljevsko visočanstvo" ni u jednom službenom svojstvu.

Iako princ Andrew više ne obavlja kraljevske dužnosti, i dalje posjećuje obiteljske događaje. Pojavio se na pokopu kraljice Elizabete prošlog rujna, iako nije smio nositi vojnu uniformu kao ostali članovi obitelji.

Iznimka je napravljena za bdjenje prinčeva u Westminster Hallu kada je četvero djece Elizabete II. - kralj Charles, princeza Anne, princ Andrew i princ Edward - simbolično stajalo na straži oko lijesa svoje majke, a svi su se pojavili u uniformama. Princ Andrew također je prisustvovao krunidbi kralja Charlesa i kraljice Camille u svibnju.

Bivša supruga ga brani

Fergie je oduvijek branila svog bivšeg supruga. "Bili smo tu jedno za drugo - znaš, kad sam prošla kroz jako loše trenutke u prošlosti, Andrew je uvijek bio tu. Izuzetno je ljubazan i jako dobar djed", rekla je jednom prilikom. 

Pročitajte više