Princ George i princeza Charlotte stigli na pogreb kraljice u pratnji Kate i Williama

Foto: Profimedia

DEVETOGODIŠNJI princ Georga i njegova dvije godine mlađa sestra princeza Charlotte stigli su na sprovod prabake kraljice Elizabete u društvu roditelja, princa Williama i princeze Kate od Walesa.

Podsjetimo, ranije danas palača je potvrdila da će dvoje starije djece Williama i Kate prisustvovati sprovodu te da će hodati iza lijesa kraljice.

Iako se špekuliralo da bi princeza Charlotte mogla prekinuti kraljevsku tradiciju ne pojavivši se u crnini, sedmogodišnjakinja je na ceremoniju ipak stigla odjevena u crnu haljinicu i sa šeširom na glavi, dok se njen brat pojavio u klasičnom crnom odijelu s kravatom.

Snažna poruka naciji

William i Kate dugo su se premišljali trebaju li njihova djeca prisustvovati pogrebu, a viši savjetnici palače predložili su novom princu i princezi od Walesa da dopuste princu Georgeu da prisustvuje sprovodu jer će to navodno poslati "snažnu i simboličnu" poruku naciji. Princ George budući je kralj i predstavlja "budućnost monarhije", stoga se smatra kako je važno da svojom prisutnošću oda počast kraljici.

Slučaj princa Georgea pokrenuo je raspravu o tome trebaju li djeca prisustvovati pogrebima. Prema odluci Williama i Kate, njihov najmlađi sin, princ Louis (4), neće prisustvovati pogrebu.

Pročitajte više