Princ George prekida tradiciju kraljevske obitelji koja traje više od sto godina

Foto: EPA

Kate Middleton i princ William više puta su rekli kako žele da im djeca odrastaju poput njihovih vršnjaka. Novom odlukom ponovno pokazuju da žele da njihova djeca imaju što normalnije djetinjstvo.

Naime, njihov najstariji sin, princ George ove subote slavi deseti rođendan. U britanskoj kraljevskoj obitelji u tim godinama stižu i neke službene obaveze koje treba obavljati svaki član obitelji. Primjerice, s deset godina djeca kraljevske obitelji trebaju prihvatiti obveze u vojnoj službi, a s vremenom i odslužiti vojni rok.

Vojni rok za članove obitelji prije je bio obavezan, za Georgea nije

Georgeu, koji je drugi u redu za prijestolje, bit će dopušteno da izbjegne tradiciju koja traje više od sto godina. Njegov otac, stric, djed, prabaka i pradjed služili su u vojsci, no on ne mora nastaviti taj niz, piše Daily Mail.

"Tradicija pridruženja kraljevskih obitelji oružanim snagama, čak i na kratka razdoblja, daje presudan legitimitet monarhiji", kaže povjesničar Dominic Sandbrook te dodaje: "U teoriji, ništa ne sprječava Georgea da ostvari karijeru astronauta, na primjer, ako je to ono što želi, a zatim da kasnije postane kralj. Pravila su sada drugačija i on nužno ne mora slijediti formulu odlaska u vojsku."

Kate i William odlučni su u tome da priušte što normalnije djetinjstvo svojoj djeci Charlotte, Georgeu i Louisu, koje uključuje slobodu da slijede svoje interese. Inače, princ William bio je u oružanim snagama više od sedam godina, a Harry je čak i služio u Afganistanu u ratnoj zoni.

Pročitajte više