Prisjetimo se kako je Kolinda ugostila kralja Charlesa prilikom posjeta Hrvatskoj

Foto: Chris Jackson/ Press Association/Pixsell

KRALJ Charles slavi 75. rođendan, a tim povodom smo se prisjetili njegova susreta s Kolindom Grabar-Kitarović 2016. godine. Britanski kralj je nekoliko puta bio u Hrvatskoj, a posljednji put došao je 2016. godine.

Charles, tada princ od Walesa, u Hrvatsku je stigao s Camillom, a u Zagrebu ih je ugostila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

14. ožujka 2016. godine Kolinda je na večeri ugostila Charlesa i Camillu te 60 osoba iz hrvatskog javnog života. Pomogao joj je i suprug Jakov, koji je zabavljao Camillu.

Zdravicu završio na hrvatskom

"Hrvatska je iznimno iskoristila prilike koje joj je donio mir. Gospođo predsjednice, želim čestitati Hrvatskoj na njezinim postignućima i želim vam svima i dalje mir i napredak. Kao što želim i da odnosi između naše dvije zemlje jačaju u godinama koje su ispred nas. I siguran sam da hoće", rekao je princ Charles u zdravici na večeri.

"Danas popodne vidio sam dio Zagreba i ne mogu vam reći koliko je lijepo vidjeti kako je ovaj divan grad obnovljen s osjećajem. Ne može biti bolje ilustracije iznimnog napretka koji ste postigli u posljednjih 20 godina", rekao je.

Svoju je zdravicu završio na hrvatskom jeziku, rekavši: "Hvala lijepa. Živjeli."

Posjetio Kopački rit

Kolinda Grabar-Kitarović održala je zdravicu na engleskom jeziku, rekavši Charlesu da je donio "novi optimizam koji nam svima u Hrvatskoj treba" te da je pobudio pozitivne emocije kod hrvatske javnosti.

Među brojnim političarima, znanstvenicima, umjetnicima i predstavnicima vjerskih zajednica bio je i Mate Rimac, za kojeg su Hrvati tada prvi put čuli. Charles i Camilla su nakon večere na Pantovčaku u Hrvatskoj ostali još jedan dan te posjetili Kopački rit, Đakovo i Osijek.

Pročitajte više