Problemi s grlom najčešći simptomi "postnavijačke groznice"

ŠEST mjeseci uoči Svjetskog nogometnog prvenstva napravljeno je "Isla Moos istraživanje o navijačkim navikama hrvatskih ljubitelja nogometa". Najčešća posljedica navijanja su problemi s grlom nakon glasnog navijanja, koji muče čak 75 posto nogometnih poklonika. Najprihvaćenija metoda za oporavak grla je ledena piva, a svega 4,4 posto uzima pastile za grlo.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 250 ispitanika iz cijele Hrvatske koji prate nogomet, većina su bili muškarci, njih čak 77 posto. Gotovo 20 posto ispitanika gleda nogometne prijenose na televiziji najmanje jednom dnevno, oko 40 posto ispitanika barem jednom tjedno, blizu 10 posto jednom mjesečno. Samo 5 posto ispitanika odlazi pratiti utakmice uživo onda kada smatraju da su atraktivne i dobre, dok čak 45 posto ispitanika utakmice gleda isključivo na televiziji.

Nervoza je sastavni dio praćenja "najvažnije sporedne stvari na svijetu", pa je tako 12 posto ispitanika uvijek nervozno tijekom utakmica. Posljedice: oko 80 posto navijača ima određene zdravstvene tegobe - od bolova u nogama zbog skakanja po tribinama, zatim u rukama zbog lupanja šakom po stolu ili nekom drugom dijelu namještaja, pa do glavobolja nakon previše ispijenih alkoholnih pića.

Najčešći simptomi "postnavijačke groznice" ipak su problemi s grlom nakon glasnog navijanja, koji muče čak 75 posto nogometnih poklonika. Ispitanici su gotovo jednoglasni u odgovoru na pitanje na koga najčešće viču za vrijeme utakmica o čemu svjedoči i podatak da se čak 92,4 posto njih redovito ljuti na suce.

Posljedice navijanja kod većine su ipak kratkotrajne, jer kod njih 65 posto promuklost traje samo jedan dan, nešto manje od 30 posto osjeća posljedice nadraženosti i do nekoliko dana, a samo je oko 5 posto ispitanika redovito promuklo, jer je sljedeća utakmica uvijek blizu.

Dokaz da je deranje sastavni dio navijanja je i 80,9 posto ispitanika, koji uvijek vatreno bodre "svoj" tim, bilo da gubi ili pobjeđuje.

Spas nakon deranja za navijače bi mogle biti pastile Isla. Isla Moos imaju blagi biljni okusa, dok su Isla Mint blagog okusa metvice i ne sadrže šećer te ih mogu uzimati i dijabetičari.

Isla Moos i Isla Mint posebno se preporučuju za ublažavanje kašlja i promuklosti kod upala dišnih puteva, za zaštitu isušene sluznice gornjih dišnih puteva u stanjima otežanog disanja kroz nos i, naravno, kao pomoć pri dodatnom naporu glasnica.

Pročitajte više