Problemi s novim novčanicama: "Ostat ćemo bez nosa zbog njih"

Foto: Instagram

NOVE novčanice od pet funti izazvale su val pobuna u Velikoj Britaniji. Krajem prošle godine hindusi, vegetarijanci i vegani burno su reagirali na vijest da novčanica sadrži životinjsku mast, a sad se bune ovisnici o kokainu, koji tvrde da su im zbog toga tijekom konzumacije omiljenog bijelog praha izrezani dijelovi nosa, piše Independent. Britanski mediji pišu da se to ozljeđivanje počelo nazivati "getting Winstoned", jer se na novčanici nalazi Winston Churchill.

"Mislio sam da sam samo ja izrezao svoj nos novčanicom, no kad sam popričao s prijateljem rekao mi je da sam 'winstonan' i da se to događa svima", priznao je anonimni korisnik kokaina iz Birminghama.

"Svi smo mislili da su novi petaci Božji dar za šmrkanje jer su se savršeno motali, no mislim da su ljudi sad shvatili da ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, vjerojatno jest", dodaje.

Šmrkanjem kokaina putem novčanica ovisnici povećavaju rizik da se zaraze nekom infekcijom. Frank, nacionalni servis uza borbu protiv ovisnosti, objavio je da "dijeljenje slamki, novčanica i igala povećava rizik od zaraze hepatitisom B i C te HIV-om. Šmrkanje kokaina oštećuje žile u nosu te vas dovodi u rizik od zaraze".

Stare novčanice od pet funti od prošlog su tjedna nevrijedeće, a nove su, prema tvrdnjama engleske nacionalne banke, praktičnije, otpornije na nečistoću i dugotrajnije. 

Pročitajte više