Problemi u luksuznom ljetovalištu zbog napojnica: "To je reketarenje i kamatarenje"

Foto: Shutterstock

TURISTI tvrde da ugostitelji na francuskoj rivijeri imaju crnu listu gostiju koju sastavljaju prema visini napojnica koje gosti ostavljaju. Daily Mail piše da osoblje restorana u megapopularnom St. Tropezu sastavlja tajne "baze podataka", u kojima prate koji gosti troše najviše i koliku napojnicu daju. Ako se brojke ne smatraju dovoljno visokima, turisti sljedeći put neće moći rezervirati stol.

>>"Ako je račun 7 eura, dam 10": Pitali smo Osječane ostavljaju li napojnicu u kafiću

Također, kupce se, pišu Britanci, pokušava natjerati da ostavljaju napojnice u "američkom stilu" iako restorani naknadu za uslugu od 15 posto već imaju uključenu u račun. 

Gradonačelnica: To je reketarenje

Taj je potez gradonačelnica St. Tropeza Sylvie Sire opisala kao "iznuđivanje i reketarenje".

"Ove nezakonite prakse moraju odmah prestati. Ove prisilne napojnice slične su organiziranom reketarenju. Napojnica se daje prema nahođenju potrošača, kada nije dio računa, no u Francuskoj je to uključeno u račun. Ova praksa je odvratna za posjetitelje, ali i za ljude u St. Tropezu", poručila je gradonačelnica te dodala da život za lokalno stanovništvo u St. Tropezu postaje nemoguć.

"St. Tropez svake godine postaje sve skuplji i ako si ne možete priuštiti natjecanje s velikim ribama, bit ćete poniženi", poručila je. Var-Matin, lokalne novine, izvještava da ugostitelji prilikom telefonskih rezervacija lažu "manjim" gostima da je sve popunjeno, a tvrde i da je jedan konobar vratio 500 eura napojnice gostu rekavši da očekuje "najmanje 20 posto na račun".

Daily Mail piše da njihovi izvori iz ugostiteljske industrije potvrđuju da prevara s napojnicama postaje sve prisutnija u luksuznim restoranima diljem rivijere, od Cannesa do Nice. "Sve se svodi na ekonomiju noćnog kluba - ako ste poznati po kupnji velikih boca šampanjca, dobit ćete najbolji stol; ako pijuckaš pola piva cijelu noć, ne žele te opet vidjeti", rekao je jedan anonimni ugostitelj i dodao da "treba upozoriti one koji nemaju neograničenu količinu novca".

Pročitajte više