Producentu filma "Narednik James" zabranjen dolazak na Oscare, film zaradio tužbu

PRODUCENT filma "Narednik James" Nicolas Chartier kažnjen je zbog slanja spornih mailova članovima Akademije tako što mu je zabranjen dolazak na ceremoniju dodjele Oscara. No, to nije jedini problem s kojim se susreću tvorci filma koji slovi kao favorit u kategoriji najboljeg filma. Jedan je pripadnik američke vojske tužio tvorce filma, jer tvrdi da je glavni lik napravljen po njemu.

Samo pet dana prije velike ceremonije, film redateljice Kathryn Bigelow dobiva vrlo loš publicitet, što bi moglo loše utjecati na njegov status favorita ovogodišnjih Oscara. Akademija je objavila da se Nicolas Chartier neće moći pridružiti kolegama na pozornici, ukoliko film dobije Oscara, već će njemu kipić biti kasnije dostavljen. "Nicolasu Chartieru zabranjen je dolazak na 82. dodjelu Akademijinih nagrada zbog kršenja Akademijinih pravila o kampanji", pisalo je u službenoj izjavi.

S druge strane, Chartierov kolega sa seta, scenarist Mark Boal moći će sudjelovati na dodjeli nagrada, ali sigurno mu neće biti lako pri pomisli da bi kompanija koja je distribuirala film mogla izgubiti milijune dolara zbog njega. Stožerni narednik Jeffrey S.Sarver tvrdi da je on sam smislio frazu "the hurt locker" koja je postala originalni naziv filma. Također vjeruje da je Boal "gotovo sve situacije" u filmu temeljio na njegovim doživljajima. Boal je bio novinar u Iraku koji je putovao s timom za rastavljanje bombi te je napisao priču o njima za Playboy. Priču je kasnije razvio u scenarij koji govori o tom timu, ali se prvenstveno fokusira na jednog lika, narednika Willa Jamesa. Sarver tvrdi da je on James te tuži kompaniju Summit Entertainment. Više će se detalja znati na današnjoj press konferenciji, ali odvjetnik koji zastupa Jeffreya S. Sarvera kaže da će se raditi o tužbi vrijednoj milijune dolara.

Pročitajte više