Profesor s Oxforda o Lupinovim djelima o koroni: "Miks ljepote i užasa"

Foto: Stephan Lupino

"KINESKI rulet potencijalno je kontroverzna studija o porijeklu virusa. Iako ne postoji čvrst dokaz o porijeklu bolesti, Lupino odabire prozvati prvo pronalazište, Wuhan i Kinu. Slika prikazuje pištolj s jednim otvorom napunjenim virusom. Referenca je to na ruski rulet, potencijalno ubojitu igru s 1:6 šansama za preživljavanje. Namjera je istaknuti da je ovo smrtonosna, nasumična i potencijalno fatalna bolest za one koji su joj izloženi", opisuje profesor Andrew Hemingway s Oxforda najnovije Lupinovo djelo nazvano Kineski rulet.

Hemingway već niz godina prati Lupinova djela, pogotovo ona iz ciklusa Planet Apocalypse.

Za drugo Lupinovo djelo, Lady Corona, profesor kaže da prikazuje kako bolest "opustoši imunološki sustav i stvara štetu zdravom tijelu". "Lady Corona je miks ljepote i užasa", opisuje Hemingway Lupinovo djelo nastalo nedugo nakon što je umjetnik izašao iz bolnice nakon vlastite borbe s koronavirusom.

"Virus je prikazan u mozgu i grudima - kognitivna i emocionalna stanja ovdje su kažnjena", zaključuje profesor.

"Kad ti je najteže, tad stvaraš"

Podsjećamo, u reljefe veličine 160x110 cm i 170x120 cm Lupino je utkao svoja iskustva s pandemijom i bolešću s kojom se i sam nedavno izborio.

"Još uvijek osjećam posljedice koronavirusa, no što mi je teže, to sam motiviraniji. Ova djela mi nije bilo lako ni fizički odraditi, masivna su i fizički je naporno raditi reljefe. No to je umjetnost. Kad ti je najteže, tad stvaraš", rekao je Lupino ranije za Index.

Temom apokalipse Lupino se bavi već više od pet godina, a za njegovu sliku Planet Fire profesor Hemingway je zaključio da je to "suvremeno, proročansko djelo koje dočarava duh vremena nemirnog svijeta".

Pročitajte više