"Prokletstvo Kennedyjevih": Umrla unuka bivšeg senatora tek je jedna u nizu...

Foto: Facebook

NAKON što je unuka Roberta F. Kennedyja Saoirse Kennedy Hill pronađena mrtva s 22 godine, brojni svjetski mediji opet su se raspisali o "prokletstvu Kennedyjevih", izrazu koji se uvriježio za niz smrti i nesreća u koje su upleteni članovi američke obitelji Kennedy.

Događaji koji su navedeni kao "dokaz" obiteljskih nesreća uključuju:

1941. - Za Rosemary Kennedy često se vjerovalo da je intelektualno uskraćena, a zbog silnih promjena raspoloženja i straha da će naštetiti ugledu obitelji Kennedy njezin otac Joseph Sr. tajno ju je podvrgnuo lobotomiji. Kao rezultat toga, Rosemary je ostala institucionalizirana do svoje smrti 2005. godine. Rosemaryno je stanje nadahnulo njezinu sestru Eunice da pokrene Specijalne olimpijske igre 1962. godine.

1944. - Joseph P. Kennedy Jr., koji je bio predodređen za nasljednika klana, poginuo je u avionskoj nesreći iznad istočnog Suffolka u Engleskoj, tijekom mornaričke operacije Anvil u Drugom svjetskom ratu.

1948. - Kathleen Cavendish, kći Josepha Sr. i Rose Kennedy, poginula u avionskoj nesreći u Francuskoj.

1961. - Joseph P. Kennedy Sr. pretrpio je snažan moždani udar zbog kojeg mu je paralizirana desna strana. Nakon toga, patio je od afazije, što je ozbiljno utjecalo na njegovu sposobnost govora.

1963. - Patrick Bouvier Kennedy preminuo je dva dana nakon preuranjenog rođenja zbog respiratornih problema (što se dogodilo na 20. obljetnicu spašavanja njegovog oca u Drugom svjetskom ratu). Jackie nije prisustvovala sprovodu jer se još uvijek oporavljala od carskog reza.

1963. - John F. Kennedy ubijen je u Dallasu, upucao ga je Lee Harvey Oswald, koji je ubijen dva dana kasnije.

1964. Američki senator Ted Kennedy sudjelovao je u avionskoj nesreći u kojoj je jedan njegov pomoćnik i pilot poginuo. Teda je iz olupine izvukao kolega senator Birch Bayh i proveo je nekoliko tjedana u bolnici oporavljajući se od slomljenih leđa, probijenih pluća, slomljenih rebara i unutarnjeg krvarenja.

1968. Američki senator Robert F. Kennedy ubijen je u Los Angelesu, nakon pobjede na kalifornijskim unutarstranačkim izborima za predsjednika. Sirhan Sirhan priznao je krivnju i služi doživotnu kaznu u zatvoru.

1969. Na otoku Chappaquiddick u Massachusetts, Ted Kennedy slučajno se automobilom odvezao s mosta. U vozilu je ostala zarobljena 28-godišnja Mary Jo Kopechne, koja se utopila dok se on izvukao iz automobila. U televizijskoj izjavi tjedan dana kasnije, Ted je rekao da se u noći incidenta pitao "je li neka grozna kletva zapravo visjela nad Kennedyjima".

1973. Joseph P. Kennedy II. bio je vozač džipa koji se sudario i ostavio suputnicu Pam Kalley paraliziranu.

1973. Edward M. Kennedy Jr. s 12 godina morao je kirurški amputirati desnu nogu zbog karcinoma kostiju; prošao je dugo i teško eksperimentalno dvogodišnje liječenje kako bi izliječio rak.

1984. David A. Kennedy umro je od predoziranja kokainom i petidinom u hotelskoj sobi u Palm Beachu.

1991. William Kennedy Smith uhićen je i optužen za silovanje mlade žene na imanju Kennedy u Palm Beachu na Floridi. Naredno suđenje privuklo je široku medijsku pokrivenost, a Smith je oslobođen.

1997. Michael LeMoyne Kennedy poginula je u skijaškoj nesreći u Aspenu.

1999. John F. Kennedy Jr., sin ubijenog predsjednika, poginuo je kad je avion koji je pilotirao, Piper Saratoga, završio u Atlantskom oceanu. S njim su bili i njegova supruga te šogorica. 

2011. Kara Kennedy, najstarije dijete senatora Teda Kennedyja, preminula je od srčanog udara. Imala je 51 godinu, a navodno se borila s rakom pluća devet godina ranije, no oporavila se nakon uklanjanja dijela desnog plućnog krila.

2012. Mary Richardson Kennedy, druga supruga Roberta F. Kennedyja mlađeg, izvršila je samoubojstvo.

2019. Saoirse Roisin Kennedy-Hill, 22-godišnja unuka Roberta F. Kennedyja, pronađena je mrtva. Sumnja se na predoziranje.

Pročitajte više