Pronađena je slavna gitara koja je ukradena prije 51 godinu

Foto: Profimedia

Ukradena bas gitara Hofner koja je pripadala Paulu McCartneyju i bila korištena za snimanje prva dva albuma Beatlesa pronađena je i vraćena nakon 51 godinu globalne potrage. Gitara, koju je tim The Lost Bass Project koji stoji iza potrage nazvao "najpoznatijim izgubljenim glazbenim instrumentom svih vremena", korištena je u singlovima Beatlesa, uključujući hitove iz 1963. She Loves You i All My Loving.

"Bas gitara je ta koja je pokrenula beatlemaniju", rekao je za Reuters Nick Wass, jedan od osnivača istraživačkog tima. "Zato je važna, to je ono što ju je pokrenulo", dodao je.

Prošlogodišnji javni apel projekta podijeljen je diljem svijeta.

"Netko tko živi u kući u nizu u Hastingsu, na južnoj obali Engleske, zbog publiciteta je kontaktirao tvrtku Paula McCartneyja i potom im vratio gitaru", priopćio je Lost Bass Project. Instrument je vraćen prošle godine, no to je objavljeno tek u četvrtak.

Instrument je ukraden iz kombija u četvrti Notting Hill u Londonu u listopadu 1972., rekao je tim za potragu, navodeći informacije dobivene tijekom njihove istrage.

"Hofner je potvrdio autentičnost gitare i Paul je zahvalan svima koji su sudjelovali", rekao je glasnogovornik na McCartneyjevoj internetskoj stranici. Wass je Reutersu rekao da je bas gitara bila "donekle oštećena", ali se može popraviti i ponovno koristiti.

Godine 2015. gitara ukradena pokojnom Johnu Lennonu 1960-ih prodana je za 2.41 milijun dolara na aukciji u Beverly Hillsu u Kaliforniji. Osoba koja ju je posjedovala rekla je da ju je izvorno bila kupila ne znajući za njezinu povezanost s Lennonom.

Pročitajte više