Pronađeni ostaci čovjekovog pretka stari 4,5 milijuna godina

AFRIČKI fosili nekih od najstarijih ljudskih predaka, koji su živjeli prije približno 4,5 milijuna godina, mogli bi popuniti neke praznine u najranijoj fazi ljudske evolucije, objavili su u srijedu znanstvenici.

Ostaci Ardipithecusa ramidusa pružit će uvid u život bića koja su živjela prije približno šest do osam milijuna godina, nedugo nakon rascjepa evolucijske linije iz koje su se poslije razvile čimpanze.

"Riječ je o vrlo važnom otkriću koje dokazuje da su hominidi prije 4,5 milijuna godina hodali uspravno na dvije noge", izjavio je paleoantropolog Sileshi Semaw sa Sveučilišta Indiana.

Vrlo malo tih ostataka pronađeno je otkad su antropolozi sa Sveučilišta u Kaliforniji i s Berkeleya prije desetak godina dali ime A. ramidusu.

Semaw i njegovi kolege iskopali su fosile najmanje devet primitivnih hominida. Zubi, čeljust i dijelovi prstiju pronađeni su u Goni u pokrajini Afar na sjeveru Etiopije, oko 500 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Adis Abebe.

To je jedno od nekoliko nalazišta u Africi na kojima su pronađeni ljudski fosili stariji od 4,3 milijuna godina.

Vjeruje se da su Ardipitechusi najstariji rod hominida nakon odvajanja čimpanza iz evolucijske linije. Nedavno su otkriveni hominidni fosili stari oko 5,5 milijuna, a pripisuju se novoj vrsti nazvanoj Ardipitechus kadabba, koja je nešto starija od A. ramidusa.

Pročitajte više