Pronašli smo mladenku s hrvatske svadbene fotke koja je u 50 najboljih svijeta

Foto: Tomica Rašetina

PRIJE nekoliko dana fotografija svadbenog fotografa Tomice Rašetine proglašena je jednom od 50 najboljih na svijetu. Na fotografiji se nalaze mladenci Valentina Sesar i Marko Ivančić, kojima su ova fotografija i priznanje koje je uslijedilo dodatno uljepšali najljepši dan u životu.

Popričali smo s Valentinom koja nam je otkrila kako je nastala fotografija te kako su ona i suprug reagirali kad su je vidjeli.

"Budući da se moja obiteljska kuća u kojoj sam odrasla nalazi u blizini željezničke pruge, od samog početka odabira mogućih lokacija na kojima bi se kao mladenci mogli fotografirati, ta se lokacija nekako sama nametala i na kraju se pokazala kao savršen izbor. Tu lokaciju smo željeli i začiniti na neki poseban način. Inspiracija je došla u dogovoru s fotografom Tomicom i to prema jednoj njegovoj prijašnjoj fotografiji gdje su mladenci imali zapaljenu dimnu bombu koja je dimom ispunila prostoriju u kojoj su se nalazili", opisala nam je Valentina kako je nastala ideja za fotografiju nastalu u riječkom kvartu Zamet.

"Tomica je odabrao savršen trenutak za aktiviranje dimne bombe, sve se poklopilo, od položaja sunca koje je bilo taman iznad pruge do smjera vjetra koji je na trenutke puhao, položaja okolnog usjeka pruge koji je dao specifično strujanje dima pa sve do poljupca koji je upotpunio kadar fotografije. Znali smo da nemamo baš previše vremena za namještanje i dodatne pokušaje jer smo imali jednu dimnu bombu koja je bila kratkog vremenskog trajanja", prisjetila se.

"Odmah nakon nastanka fotografije, po Tomičinoj reakciji, znali smo da je sve prošlo super. On nije krio oduševljenje. Tomica nam u tom trenutku nije pokazao fotografiju već se samo zadovoljno smješkao i rekao da je fotografija top! Nakon par tjedana kada smo prvi put vidjeli fotografiju bili smo oduševljeni. Sve je izgledalo savršeno. Kao iz neke bajke. Dim koji je ispunjavao prostor oko nas ostavljao je dojam kao da lebdimo, a opet je tu bila vidljiva pruga koja je ostavljala dojam nekakve magle iz koje izlazimo. Uglavnom, savršena na prvi pogled. A što je više gledamo sve je više oduševljenja", kaže Valentina i dodaje da je fotografija oduševila sve koji su je vidjeli te da je malo tko mogao povjerovati da u pitanju nije fotomontaža.

Da se Tomica s baš njihovom fotografijom prijavio na prestižni natječaj Junebug Weddingsa, nisu znali, sve dok nije odabrana među prvih 50 na svijetu.

"Ostali smo u šoku kada nas je Tomica obavijestio da je naša fotografija među 50 najboljih u svijetu. Stvarno je za nas to bio šok. Naravno pozitivan. Oduševljeni smo uspjehom fotografije koja je nastala očito dobrom kombinacijom - Tomicom iza objektiva, nas ispred objektiva, dobro odabrane lokacije te idealnog trenutka. Svakako u svemu tome Tomičino znanje i promišljenost je bila presudno. Vjerujemo da je ova nagrada dobar dokaz njegovog rada i da će ih u budućnosti biti još", dodala je.

Ljepotom i uspjehom fotografije još je oduševljen i sam fotograf Tomica Rašetina.

"Prvotna ideja za fotografiju je bila na brdašcu iznad Rijeke, Veli vrh, ali kad smo došli na ovu prugu, kada sam vidio na kojoj je poziciji sunce, rekao sam:' To je to! Ovdje idemo s dimnom!' Njihovom prijatelju koji je bio zadužen za aktivaciju rekao sam da čeka moj znak, a mladencima u koje tri poze da se namjeste u narednih pet, šest sekundi. Kad je sve krenulo, uhvatila me panika da neću ništa stići jer se dim širio prebrzo, a snimatelja sam pustio da prvi odradi svoj dio. On mi je stajao na sredini pruge i morao sam čekati svoj trenutak", ispričao je za Index Rašetina.

"U jednom trenu sam doslovno viknuo: 'Idem sada ja, idemo zagrljaj oko struka i poljubac', te sam skoro izgurao snimatelja s pruge i imao doslovno između jedne do dvije sekunde da napravim fotku jer već sekundu kasnije je dim bio previsoko i ikakav fokus bi tehnički bio nemoguć. Na fotki se ne bi ništa vidjelo", prisjetio se.

"Čim sam je vidio, raw fotku na aparatu, odmah sam sebi rekao - bomba! Ovo je šou! Kako mladencima za vrijeme sessiona, ne pokazujem raw fotke, ovu sam pokazao mladenkinoj kumi Martini i reakcija je bila odmah, onako iz srca iskreno: 'Wooooow!' Ali ni u najluđim snovima nisam mogao vjerovati da će je struka vrednovati do takve razine da je proglasi jednom od 50 najboljih od preko 5000 fotki u konkurenciji", kaže Tomica i dodaje da mu je i zbog mladenaca bilo veoma drago da je fotografija postigla takav uspjeh.

"Naime Valentina je moja najnervoznija mladenka ikad. Sjeli smo četiri puta prije dana vjenčanja na kavu zbog svih dogovora i razgovora, koji su zapravo bili gotovi nakon druge kave. Ostalo je bilo više već prijateljsko druženje i smirivanje Valentine, objašnjavanje da će sve biti u redu. Zapamtio sam kako je jednom prilikom rekla: 'Jooooj, Tomice, sve tvoje mladenke su tako divne na fotografijama, ajme kako ću ja?!' I eto, zbog nje sam jako sretan što je ta naša fotka postigla ovoliki uspjeh", kaže Tomica, inače rođeni Zadranin, koji se fotografijom bavi više od 12 godina. Svadbenim fotografijama se od toga bavi tek nešto više od tri godine, no među mladencima je veoma popularan, a zašto, najbolje govore njegovi radovi...

Pročitajte više