Prošlo 55 godina od smrti najpoznatije brkate žene na svijetu



ROĐENA kao Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón u Meksiku 6. srpnja 1907. godine, slikarica realizma, kubizma i nadrealizma Frida Kahlo svojim je radom oduševila svijet. Njezin otac Guillermo Kahlo bio je fotograf rodom iz njemačkog Pforzheima, a majka Matilde Calderón y Gonzalez Španjolka rođena u Americi.

Kada je navršila 15 godina Frida je upisala najprestižniju školu u Meksiku, National Preparatory School koja je baš u njezino vrijeme počela upisivati djevojke. Tijekom školovanja se zaljubila u budućeg supruga Diega Riveru. Tri godine nakon upisa Frida je jedva preživjela prometnu nesreću u kojoj joj je bila ozlijeđena desna noga i stopalo, slomljena rebra, ključna kost i zdjelica, te je zbog posljedica postala neplodna.

"Slikam sebe jer sam često sama"

Nakon nesreće odustala je od ideje da studira medicinu te se potpuno posvetila slikanju. Ubrzo je naslikala svoj prvi portret, a portreti su postali i njezin zaštitni znak. "Slikam sebe jer sam često sama, osim toga ja sam predmet koji najbolje poznajem", rekla je tada Kahlo. Od njezinih 143 poznatih djela 55 su autoportreti.

S meksičkim slikarom Riverom se vjenčala 1929. godine, da bi se nekoliko godina kasnije Rivera upustio u ljubavnu vezu s Fridinom mlađom sestrom Kristinom. Od rođenja ponosna, Frida mu uzvraća istom mjerom te se upušta u ljubavne avanture ne samo s muškarcima, već i sa ženama. Jedan od njenih najozbiljnijih ljubavnih izleta bio je s ruskim revolucionarom Lavom Trockim.

Zahvaljujući inicijativi Andrea Bretona ponuđena joj je izložba na modnom Julian Levy Gallery 1938. u New Yorku. Frida je tom izložbom trijumfirala te u rekordnom roku rasprodala većinu djela. Breton je poziva i u Pariz, nakon čega je Kahlo postala globalno priznata, što potvrđuju čestitke od slikara Picassa i Kadinskog.

Umrla od plućne embolije ili predoziranja?

Frida Kahlo umrla je 13. srpnja 1954. u Coyoacánu, tjedan dana nakon 47. rođendana. Taj dan je u svoj dnevnik napisala: "Nadam se da je izlaz sretan - nadam se da se nikada neću vratiti." Kao razlog smrti navela se plućna embolija, mada su neki tvrdili da je umrla od predoziranja lijekovima protiv bolova. Naime, posljednjih godina života bila je vrlo bolesna, te su joj zbog gangrene morali amputirati dio desne noge do koljena. Diego Rivera je kasnije u svojoj autobiografiji napisao kako je dan njezine smrti najgori dan koji je ikada proživio u svojem životu, te da je ljubav prema Fridi bio najljepši osjećaj koji je osjetio.

Pročitajte više