Prošlo je 25 godina otkad se pojavila "najodvratnija serija na TV-u"

Foto: Press/BBC

PRIJE točno 25 godina, točnije 17. rujna 1991. emitirana je prva epizode kultne humoristične serije "Šljam" (u originalu "Bottom").

Iako serija od samog početka nije bila svačija "šalica čaja", legendarni Rik Mayall i Adrian Edmondson lako su pronašli publiku za ovu kaotičnu mješavinu nihilizma i agresivnog slapsticka koji je zabavljao publiku u urnebesnih 18 epizoda podijeljenih na tri sezone.

Najodvratnije remek djelo

Kritičari serije vjerojatno će reći da ne postoji ništa duhovito u dvojici odraslih idiota koji se neprestano vrijeđaju, udaraju i o seksu razgovaraju poput pubertetlija. Mnogi su je nazivali "najodvratnijom serijom na TV-u". Međutim, istinski fanovi reći da je "Šljam" vjerojatno jedna od najpodcjenjenijih humorističnih serija današnjice. Njima će serija zauvijek biti remek djelo apsurdnog humora koji evocira Samuela Becketta.

Istina je, naravno, negdje u sredini, ali važno je spomenutu da su oba komičara vrlo dobro znala što rade. Štoviše, usporedba s Beckettom nije daleko od istine jer Mayall i Edmondson osmislili su seriju tijekom izvođenja predstave "U očekivanju Godota" na koju su kritičari osuli paljbu pišući kako se radi o predstavi "u kojoj se ništa ne događa, dvaput".

Rik Mayall najbolje je opisao seriju: "Vulgarna je, glupa i uzaludan trošak novca onih koji su platili licencu".

Gašenje serije

Edmondson i Mayall i stvorili su Eddieja i Richieja koji su donekle inspirirani njihovim prijateljstvom, a i prije "Šljama" slične su likove koristili u nekim drugim serijama u kojima su se pojavljivali (The Young Ones, The Dangerous Brothers i Filthy, Rich & Catflap). Radnja serije odvija se u čudnovatoj paralelnoj stvarnosti, postapokaliptičnom svijetu u kojem su svi likovi podjednako odbojni.

Serija je kasnije izrodila i predstave i dugometražni film "Guest House Paradiso", a 2008. proglašena je 45. najboljom britanskom humorističnom serijom.

I dok će Mayall mnogima ostati u sjećanju prvenstveno kao Alan B'Stard iz "Državnika novog kova" ili čak kao Lord Flashheart iz "Crne Guje", uloga Richarda "Richieja" Richarda u "Šljamu" nikako ne zaostaje za spomenutim projektima.

No, unatoč relativnoj popularnosti, BBC je odbio četvrtu sezonu za koju su scenariji bili napisani. Mayall je tada u svom stilu prokomentirao da je seriju vjerojatno odbila neka "lezbijska kučka".

Hooligan's Island

U prosincu 2004., Edmondson je izjavio da obojica osjećaju da je vrijeme da stanu: "Prestari smo. Serija više nije zabavna kao na početku i u ovoj fazi već izgledamo smiješno. Obojica se bližimo pedesetog i već nam je neugodno konstantno razgovarati o drkanju i kurčevima".

Dodao je i da bi jednog dana volio snimiti još jednu sezonu, ali tek kad i on i Mayall ostare. Međutim, početkom 2011. osmislili su sličan projekt koji prati dvojicu idiota u staračkom domu. Objasnio je da bi serija bila nešto kao "Šljam s vrećicama za kolostomu".

Započeli su rad na "Hooligan's Island" koji bi nastavio tradiciju, ali projekt je propao u fazi pretprodukcije.

Posljednji tračak nade za novom sezonom ugašen je 9. lipnja 2014., smrću Rika Mayalla.

Pročitajte više