Prošlo je 85 godina od smrti najvjernijeg psa na svijetu, ovo je njegova priča

Foto: Wikimedia Commons

PROŠLO je 85 godina od smrti Hachika, najvjernijeg psa na svijetu.

Priču o njemu znaju gotovo svi, a njegov život bio je inspiracija za istoimeni film.

Hachiko je bio pasmine japanska akita, koja je danas poznata kao simbol ljubavi, vjernosti i pravog prijateljstva. Rođen je u Japanu 1923. godine, a godinu kasnije udomio ga je profesor Hidesaburo Ueno.

Ueno je radio na fakultetu na Odsjeku za agrikulturu, a do posla i natrag do kuće vozio se vlakom. Hachiko je svakog dana dočekivao svog vlasnika na kolodvoru kada se on vraćao kući.

Profesor je umro samo godinu dana nakon što je udomio Hachika, ali to kratko vrijeme bilo je dovoljno da Hachiko nikada ne zaboravi svog prijatelja.

Unatoč Uenovoj smrti, Hachiko ga je i dalje svakog dana čekao na kolodvoru, a to je činio više od devet i pol godina, neprestano se nadajući da će ugledati svog vlasnika kako izlazi iz vlaka.

Godine 1932. napisan je i prvi novinski članak o ovom vjernom psu, a napisao ga je bivši profesorov učenik. Tri godine kasnije, odnosno 8. ožujka 1935. godine, Hachiko je uginuo. Kremiran je, a njegov je pepeo položen pokraj profesorovog na groblju Aoyama.

Hachiko je postao nacionalni simbol Japana, a njegovo krzno preparirano je i izloženo u Nacionalnom muzeju prirode i znanosti u Tokiju. Svi posjetitelji Japana mogu se slikati s Hachikovom statuom koja je postavljena na mjestu gdje je svakodnevno čekao gospodara, a po njemu je nazvan i ulaz na željezničku stanicu.

Pročitajte više