Prostitutke u Crvenoj četvrti boje se za svoju budućnost: Žele nas preseliti

Ilustracija: Instagram

KAD JE Nizozemska sredinom ožujka uvela karantenu, amsterdamska Crvena četvrt preko noći postala je ulica duhova. Koronavirus nanio je razoran udarac zloglasnim bordelima nizozemske prijestolnice i ostavio preko 300 legalno angažiranih seksualnih radnica bez primanja gotovo četiri mjeseca.

Povijesni centar Amsterdama, lokalno poznat kao De Wallen, uvelike se oslanja na turizam i obično privlači više od milijun posjetitelja mjesečno. Pandemija je gurnula seksualnu industriju u velike financijske probleme i ponovno pokrenula raspravu o budućnosti Crvene četvrti, piše CNN.

Kad je počela karantena, mnoge seksualne radnice odlučile su se vratiti u svoje matične zemlje u istočnoj Europi, rekla je Felicia Anna, rumunjska seksualna radnica i osnivačica Red Light Uniteda, sindikata koji predstavlja 110 žena. Mnoge od onih koje su ostale nastavile su raditi ilegalno. "Nisu imali druge mogućnosti", kaže Anna.

Iako su seksualne radnice imale pravo na državnu financijsku pomoć jer plaćaju porez, mjesečna potpora u iznosu od 1100 eura nije bila dovoljna za pokrivanje njihovih skupih životnih troškova u centru grada, kaže Anna.

"Imala sam sedam sastanaka s klijentima u tjednu kada je započelo zatvaranje. Svi su otišli u jednom danu. Prvog tjedna mi je nedostajalo oko 1300 eura prihoda. Tada sam prestala brojiti", kaže Anita, 56-godišnja seksualna radnica čije je ime promijenjeno da bi se zaštitio njen identitet.

"Neke djevojke su napustile industriju. Plašile su se rizika od zaraze koronavirusom i opće nesigurnosti u vezi s prihodima", kaže Eric Hamaker, vlasnik knjigovodstvene tvrtke Red Light Tax, koja upravlja financijama mnogih seksualnih radnika.

Nizozemska vlada dala je zeleno svjetlo bordelima da se ponovo otvore početkom srpnja, nakon što su prvotno najavili da će ostati zatvoreni do rujna.

"Da je bio rujan, morala bih potražiti drugi posao i mnogi vlasnici bordela i iznajmljivači prozora bi bankrotirali", kaže Anita, koja radi s klijentima s invaliditetom i vodi obilaske u Informacijskom centru za prostituciju.

Seksualne radnice se potiču da pitaju svoje klijente imaju li simptome koronavirusa. Nove higijenske mjere uključuju pranje ruku, dodatno tuširanje, bez ljubljenja i ograničavanje kontakta licem u lice.

"Bez turizma brojnim djevojkama bit će nemoguće zaraditi pristojan prihod", kaže Hamaker. Najmanje 70% prihoda distrikta dolazi od turizma.

Amsterdam se godinama bori s masovnim turizmom, kao i sa sve većim nezadovoljstvom stanovnika zbog buke, smeća i bezobraznog ponašanja turista.

Osnaženi pogledom na prazne ulice i mirnu atmosferu tijekom karantene stanovnici koji žive u centru grada pozivaju na promjene. Više od 30.000 stanovnika potpisalo je peticiju pod nazivom Amsterdam ima izbor, koja traži od gradske vlasti da poboljšaju kvalitetu života stanovnika u centru i ograniče godišnji broj noćenja turista na 12 milijuna. Prošle godine ukupno ih je bilo 18,8 milijuna.

"Nismo protiv turizma, ali gradsko vijeće bi trebalo učiniti više kako bi se stvorila bolja ravnoteža između lokalnog stanovništva i turista i (razmislilo) o tome kakvu sliku o gradu želimo prikazati nakon ove krize", kaže ekonomist Martijn Badir koji je započeo peticiju.

"Stanovnici Amsterdama nadaju se da se neće vratiti u turistički Disneyjev svijet kakav smo imali prije", dodaje Hamaker.

Seksualne radnice kažu da je njihova industrija neopravdano prozvana kao uzrok problema. "Seksualne radnice nisu uzrok problema. Momačke zabave su problem i činjenica da su letovi EasyJeta toliko jeftini", kaže Anita.

Kaže kako reforma Crvene četvrti neće riješiti problem s turizmom. "Turisti će ionako dolaziti. Ne možete zaustaviti turizam osim ako stavite zid oko Amsterdama", kaže Anna.

Prije karantene, gradonačelnica Femke Halsema već je razmatrala preuređivanje Crvene četvrti, a u svibnju je izjavila kako je pandemija naglasila važnost da se to napravi čim prije.

Halsema je predstavila četiri scenarija za četvrt, koji se kreću od smanjenja broja prozora bordela do selidbe seksualnih radnika na novo mjesto. Predložila je otvaranje hotela za prostituciju izvan centra grada i u svibnju je izjavila da već traže prostor. Gradsko vijeće će glasovati o scenarijima nakon ljeta, rekao je glasnogovornik CNN-u.

Neka nova pravila već su i uvedena. Turistički vodiči više se ne smiju zaustaviti ispred prozora, a turistima je zabranjeno da se slikaju sa seksualnim radnicama.

Seksualne radnice se plaše da će kvart biti zatvoren i da će biti premještene na zabačeno mjesto izvan središta grada. "To bi bilo krajnje opasno. Kad odlazite iz smjene u pet ujutro, pljačkaši će čekati u redu", kaže Anita. "Ne želimo se preseliti u hotel za prostituciju. Ovdje nas svi mogu vidjeti. To čini naš posao sigurnim."

Brinu se o prihodima, s obzirom na to da se uvelike oslanjaju na turiste u prolazu.

Trenutna situacija pruža gradskim vlastima dobru priliku da proguraju reforme, kaže Hamaker.

Pročitajte više