Prototip letećeg auta obavio prvi testni let između dva grada u Slovačkoj

Screenshot: YouTube

PROTOTIP letećeg automobila izvršio je testni let između dva grada u Slovačkoj, provevši u zraku 35 minuta.

AirCar tvrtke Klein Vision u ponedjeljak je letio od Nitre do Bratislave, prema priopćenju izdanom jučer.

AirCar Prototype 1 pokreće BMW motor od 160 konjskih snaga, a dolazi opremljen fiksnim propelerom. Iz zrakoplova se pretvara u cestovno vozilo za manje od tri minute.

Prema Klein Visionu, prototip je sad odradio više od 40 sati probnih letova, uključujući letenje na 2500 metara i postizanje maksimalne brzine krstarenja od 190 kilometara na sat.

Nakon slijetanja u Bratislavu u ponedjeljak, zrakoplov se transformirao u automobil, a u središte grada vozili su ga predsjednik uprave Klein Visiona Stefan Klein i suosnivač tvrtke Anton Zajac.

"AirCar više nije samo dokaz koncepta", rekao je Zajac u priopćenju. "Pretvorio je znanstvenu fantastiku u stvarnost."

Tvrtka već radi na modelu nazvanom AirCar Prototype 2, koji će imati motor od 300 konjskih snaga. Očekuje se da bi mogao letjeti brzinom od 300 kilometara na sat te imati domet od oko 1000 kilometara.

Klein Vision planira već i rad na još nekoliko modela, uključujući i one s četiri sjedala, kao i s više motora, ali i vodene verzije.

Sve veći broj tvrtki istražuje potencijal letećih vozila unatoč preprekama, uključujući sigurnost i pouzdanost. Leteća vozila trebala bi raditi u prepunom zračnom prostoru, u blizini malih dronova i tradicionalnih zrakoplova, a također im treba regulatorni okvir, što bi moglo potrajati godinama, piše CNN.

Uber (UBER) i Hyundai (HYMTF) predstavili su planove za električni leteći taksi na prošlogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu. Michael Cole, izvršni direktor Hyundaijeve europske jedinice, rekao je u utorak da južnokorejski proizvođač automobila "vrlo aktivno" radi na programu.

Volkswagen (VLKAF) je u veljači priopćio da istražuje leteća vozila u Kini. U međuvremenu, Porsche, Daimler (DDAIF) i Toyota (TM) podržali su startupe u takozvanoj industriji električnog vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL).

U kolovozu 2020. japanska tvrtka Sky Drive Inc. provela je prvu japansku javnu demonstraciju letećeg vozila. Automobil je poletio s Toyotinog poligona te kružio oko četiri minute.

Pročitajte više