Prozvali su je jednom od najljepših žena 20. stoljeća, a onda se povukla iz javnosti

Foto: Profimedia

Američka filmska glumica Kim Basinger danas slavi 70. rođendan. 

Dobitnica brojnih nagrada, oskarovka i jedna od najseksepilnijih žena 20. stoljeća rasturala je filmskim svijetom u mladosti, no posljednjih godina rijetko se pojavljuje u javnosti. Kim godinama pati od agorafobije, anksioznog poremećaja koji čini javne nastupe jako teškima. 

Vjerovala da ne zadovoljava standarde

U mladosti je bila vrlo uspješna u manekenstvu, kojim se počela baviti nakon srednje škole. Pojavila se na brojnim naslovnicama, bila je u stotinama reklama, no bila je jako sramežljiva i vjerovala je da ne zadovoljava standarde ljepote koje nameće industrija. 

1987.

Jedno vrijeme nastupala je kao pjevačica u raznim klubovima u Greenwich Villageu, a zatim je završila glumačku obuku u studiju William Esper u New Yorku. Od manekenstva je odustala i preselila se u Los Angeles. 

Pozirala je i gola za Playboy, a 1983. je postala Bondova djevojka u filmu Never Say Never sa Seanom Conneryjem. Tada je već diljem svijeta bila poznata kao seks simbol. Cijelo to vrijeme Kim se borila s anksioznim napadajima, a nitko to nije znao. 

Počela je dobivati glavne uloge u popularnim igranim filmovima, ali joj se dogodio napadaj tijekom castinga za film Devet i pol tjedana. Kim, koja je naposljetku dobila ulogu Elizabeth McNeill, tijekom castinga je pobjegla iz studija u suzama. No ipak je uspjela odraditi film, a izvela je i striptiz koji ulazi u povijest filma.

1988.

Zadnji film snimila je prije šest godina

Iako je snimila puno nagrađivanih i sjajnih filmova, poput Batmana s Jackom Nicholsonom i Michaelom Keatonom, Kim je šest puta bila nominirana za Zlatnu malinu kao najgora glumica. Osvojila ju je 2018. godine za najgoru sporednu glumicu u filmu Pedeset nijansi mračniji (2017.), koji je njezin posljednji film do danas. 

U filmu Pedeset nijansi mračniji

Kim danas živi daleko od Kalifornije, holivudske scene i gužve. Zalaže se za dobrobit životinja i bavi se pisanjem. Prošle je godine gostovala u podcastu Jade Pinkett-Smith Red Table Talk kada je govorila o agorafobiji.

"Morala sam iznova učiti voziti, godinama nisam htjela voziti kroz tunele u Malibuu. Sve me to činilo nervoznom, za sve sam se morala mučiti da shvatim što sad trebam činiti", rekla je.

"Nisam izlazila iz kuće, nisam išla na večere. Zbilja je užasno kad osoba koja je živjela kao ja ne zna što se događa. Sve se ugasilo u meni", dodala je.

Kim Basinger snimljena u listopadu 2023.

Ljubavni život

Ljubila je brojne poznate muškarce, među kojima je bio Richard Gere. Prvi put se udala za vizažista Rona Snydera. Bili su u braku 10 godina i razveli se 1989. Četiri godine nakon udala se za Aleca Baldwina i njihov brak trajao je do 2002. Zajedno imaju kćer Ireland, rođenu 1995.

Između prvog i drugog braka šuškalo se da je ljubila Jona Petersona i Princea. Sada živi s dugogodišnjim dečkom Mitchom Stoneom, frizerom slavnih.

Pročitajte više