Kineskom šahovskom prvaku oduzeta je titula nakon što je vršio nuždu u hotelskoj kadi

Foto: Shutterstock

YAN Chenglong (48) bio je prvak u društvenoj igri Xiangqi, također poznatoj kao kineski šah, ali je morao predati svoju titulu zbog nedoličnog ponašanja nakon pobjede na turniru. Zanijekao je optužbe da je koristio seksualnu igračku za prevaru na turniru, piše CNN.

Amater iz središnje kineske pokrajine Henan pobijedio je 17. prosinca u finalu turnira Chess King u otočkoj pokrajini Hainan, osvojivši više od 12 tisuća eura. Nakon istrage Kineske udruge Xiangqi (CXA) koja je organizirala turnir, Yan je izgubio svoju titulu prvaka zbog lošeg ponašanju u hotelu nakon turnira, priopćili su iz udruge.

Iz udruge tvrde da je Yan vršio veliku nuždu u kadi svog hotela i vandalizirao sobu nakon nekoliko pića. Nadalje stoji da je Yan kršio javni red i mir te će biti suspendiran sa svih Xiangqi turnira na godinu dana.

Vršio nuždu u kadi i vandalizirao sobu

Nakon turnira, na kineskim strogo kontroliranim društvenim medijima pojavile su se tvrdnje da je Yan možda varao koristeći vibrirajuću seks igračku (analne kuglice) kako bi komunicirao s drugima. Optužbu su zatim prenijeli brojni kineski državni mediji. Ali Yan je odlučno odbacio te optužbe.

U intervjuu za China Newsweek, Yan tvrdi da će se žaliti protiv odluke udruge da ga kazni zbog incidenta u hotelu. Također je obećao poduzeti pravne mjere protiv, kako je rekao, "klevetničkih komentara" online blogera.

U svom priopćenju, u kojem je objavljeno da je Yanu oduzeta pobjeda, CXA je rekla da nije u mogućnosti zaključiti iz dostupnih informacija je li Yan koristio seksualnu igračku za prevaru kao što su nagađali mediji.

Koristio seksualnu igračku za prevaru?

U svom intervjuu za China Newsweek, Yan je rekao da se nakon turnira osjećao loše i da je pokušao očistiti kadu, ali je otišao u žurbi da uhvati let. "Ispričavam se cijelom društvu zbog svog lošeg ponašanja", rekao je u telefonskom razgovoru. CNN nije uspio dobiti Yana za komentar.

Prema Global Timesu, Yan je prethodno osvojio muško prvenstvo na otvorenom turniru na Kineskim nacionalnim igrama 2021., a igra već nekoliko desetljeća. Xiangqi je iznimno popularan diljem zemlje i među kineskom dijasporom.

Pročitajte više