Psiholozi otkrili zašto vas glazba Taylor Swift tjera na plač

Foto: Profimedia

Obožavatelji su jedva čekali suze za koje su bili uvjereni da će doći s 11. studijskim albumom Taylor Swift The Tortured Poets Department, a čini se da su bili pravu. Dvostruki album prvo je njezino izdanje nakon prekida šestogodišnje veze s glumcem Joeom Alwynom, a obuhvatio je osjećaje ljutnje, tuge, čežnje i zbunjenosti na koje su njezini obožavatelji navikli, piše CNN.

Stručnjaci kažu da je normalno, pa često čak i korisno povezati se sa srceparajućom glazbom, a Swift je u objavi na Instagramu o albumu dala naslutiti da se i sama slaže s tim. "Ova autorica je čvrstog uvjerenja da naše suze postaju svete kad dobiju oblik tinte na stranici. Jednom kad ispričamo svoju najtužniju priču, možemo je se osloboditi", rekla je u objavi.

Ako ste gledali njezinu izvedbu All Too Well, onda znate da njezini obožavatelji uživaju u vrištanju najdirljivijih dijelova pjesme. No, zašto je to tako dobar osjećaj? Odgovor se nalazi u katarzi i potvrdi, tvrdi Arianna Galligher, direktorica programa Stress, Trauma and Resilience (STAR) na Državnom sveučilištu Ohio Wexner Medical Center.

"Glazba je lak put do svjesnosti"

Korisno je uz druge ljude ponovno proživljavati bolne emocije koje smo svi jednom doživjeli. Čak i ako trenutno niste usred prekida, ponovno vraćanje na te emocije iz prošlih iskustava može pomoći, tvrdi dr. Jaryd Hiser, psiholog s Medicinskog centra Wexner na Državnom sveučilištu Ohio.

"Svi upadamo u zamku izbjegavanja tih emocija. Ok je vratiti se u prošlost i ponovno ih proživjeti kako bismo nešto naučili iz toga", rekao je Hiser. Taj proces može dovesti do boljeg prihvaćanja tih iskustava i shvaćanja da je u redu ako se nikada niste oporavili od njih, dodao je.

Hiser smatra da bi glazba bi mogla biti ključna u tome da ljude, koji se inače ne bi osjećali sigurnima vraćajući se na ta teška iskustva i emocije, natjera da ih ponovno preispitaju. "Mislim da je to doista lak put do osvještavanja emocija", rekao je.

U njezinim pjesmama često postoje i teme osnaživanja

Uspjeh Taylor Swift kada je riječ o njezinim ljubavnim pjesmama možda proizlazi iz njenog pisanja, smatra Galligher i dodaje da, iako u njenim stihovima može biti tuge i gubitka, u njezinom radu često postoje teme osnaživanja.

U pjesmi s novog albuma, Fresh Out the Slammer, Swift piše o prelasku od toga da se "gubila i uništavala za njegov osmijeh" do toga da je "naučila, da je slobodna i da je izvukla lekcije za budućnost". 

"Mnoge njezine pjesme zapravo unose ravnotežu u razgovor. I da, neke pjesme na neki način ističu 'ovo je razlog zašto postavljam granicu', ali često postoje i stihovi koji govore 'evo kako sam odrasla i promijenila se i što sam naučila o sebi, a možda i što bih učinila drugačije'", rekla je Galligher i dodala da misli da je takva vrsta uravnoteženog istraživanja zdrav model.

Swift je čak kontekstualizirala album u svojoj objavi na Instagramu rekavši da izražavanje osjećaja u pjesmama ne znači da još uvijek postoji negativac i heroj. "Nema se što osvećivati, nema računa za poravnavanje nakon što rane zacijele. A nakon daljnjeg razmišljanja pokazalo se da smo si dobar broj njih sami nanijeli", napisala je.

Koliko god pjesme za raskid bile utješne, osnažujuće i povezujuće, ipak ponekad mogu biti i previše za podnijeti, tvrdi Galligher. "Ako se u njoj zadržimo predugo, to počinje utjecati na našu sposobnost funkcioniranja, a to je svakako razlog za pauzu i možda susret s nekom drugom vrstom glazbe", rekla je.

"Ali zaista, mislim da je za većinu ljudi glazba kanal za pristup vlastitim emocijama. Omogućiti prostor za prisutnost tih emocija jako je važno, a glazba nam stvarno može pomoći da to iskoristimo", zaključila je Galligher.

Pročitajte više