Pune Arene, pa čak i Maksimir... Tko su zvijezde duhovne glazbe u Hrvatskoj?

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ovog vikenda se u Areni Zagreb odvija "duhovno-glazbeni spektakl" Progledaj srcem. Riječ je o manifestaciji koja se ranijih godina promovirala kao "koncert duhovne glazbe", ali i "molitveni dan". Prema riječima organizatora, kada se ova manifestacija održala na Maksimiru prije nekoliko godina, na stadionu je bilo 50.000 ljudi. Točnije, izvođači duhovne glazbe uspjeli su napuniti Maksimir.

Došlo je vrijeme da još jednom podsjetimo tko su "vjerske rock zvijezde" koje na YouTubeu imaju i po milijune pregleda.

Amorose

Skupinu Amorose čine Iva Smojver, Martina Pustički i Mateja Bunčić. Bend je osnovan 2015. godine i neizostavno je ime na duhovnim obnovama i sličnim manifestacijama. Ove godine izdale su i svoj prvi album pod nazivom Gdje god zoveš.

Božja slava band

Sastav je nastao iz molitvene zajednice u zagrebačkoj Župi Krista Kralja. Prvi put javno je nastupio 1994. godine na božićnom koncertu u crkvi sv. Katarine. Jedan je od najdugovječnijih duhovnih bendova u Hrvatskoj.

Emanuel

Grupa Emanuel iz Velike Gorice jedna je od najuspješnijih na duhovno-estradnom nebu. Još od 2001. godine dio su "duhovne estrade", a obožavaju ih i ove manje duhovne zvijezde pa često pjevaju i pred nevjernicima. Dosad su izdali šest albuma, imaju ugovor s Croatia Recordsom, a njihov peti album u prvom je tjednu od izlaska bio najprodavanije izdanje u Hrvatskoj. 

Matej Galić

Nastupa i u sklopu skupine Yeshua, a dolazi iz Osijeka te je kantautor. Organizira brojne koncerte duhovne glazbe, kako na ovom području tako i po Europi.

Sestre Palić

Omiljene sestre među fanovima duhovne glazbe postale su apsolutni hit čim su zapjevale prve "božanske" melodije. Odrasle su pjevajući u crkvenim zborovima pa su i kasnije nastavile s tom obiteljskom praksom, ali u vlastitom bendu.

Najstarija Djordjija je prateći vokal Tonyja Cetinskog, Kornelija pjeva prateće vokale brojnim izvođačima, Elizabeta je na glazbenoj akademiji završila violinu i predaje u glazbenoj školi, dok je najmlađa Mihaela Karla na fakultetu. 

Sestre Husar

Bivše članice Divasa, jednog od najpopularnijih girl bendova u Hrvatskoj, Marija i Ivana Husar danas su među najvećim zvijezdama duhovne glazbe na ovim prostorima. 

"Na najvećem vrhuncu karijere u grupi Divas dogodio mi se jedan moment gdje sam bila poprilično, neću reći nezadovoljna, ali sve mi je izgledalo dosta isprazno. Tražila sam nešto više, duša je toliko čeznula da se na seminaru kod Zlatka Sudca dogodio taj jedan moment u mojoj 27. godini", ispričala je jednom Marija.

Rafael Dropulić Rafo

Pobjednik showa Story SuperNova nakon sudjelovanja u prvom takvom glazbenom formatu u zemlji nije postao roker, kako su mnogi očekivali, već se okrenuo bogu i duhovnoj glazbi. Danas svjedoči i na događajima kao što je "konferencija katoličkih muškaraca". 

"Postao sam uzor mnogima i tada sam počeo moliti boga da me popravi, da ti mladi bar nešto dobro od mene pokupe. I na tom vrhuncu popularnosti misao mi je bila da ja dugujem bogu tu slavu koju sam doživio. U trenutku kada sam proglašen pobjednikom, nisam osjećao euforiju, već sam se u punoj svjesnosti molio bogu: 'Bože, smiluj mi se, znam da ovo ne zaslužujem, popravi me, učini me boljim čovjekom'", ispričao je u emisiji More milosrđa.

>>Sjećate se Rafe? Danas je "svjedočio" na 4. konferenciji katoličkih muškaraca

Alan Hržica

Alan Hržica okušao se u pop i dance žanru, no onda se okrenuo vjeri - kako privatno tako i glazbeno. Povukao se sa scene, a nakon pauze vratio se s gitarom i duhovnim pjesmama. Često nastupa sa sestrama Palić, a prijatelj je i s Ninom Badrić, s kojom se zbližio na festivalima duhovne glazbe te joj napisao uspješnu baladu Cipele.

Sestre Ramljak

Darija i Anna Maria Ramljak iz Međugorja su 2017. godine pozornost šire javnosti privukle u finalu Supertalenta. Tako su duhovnu glazbu donijele u prime time komercijalne domaće televizije i postale hit među katolicima. Danas nastupaju na svim većim katoličkim manifestacijama.

Pročitajte više