Pussy Riot održale koncert u Zagrebu, na licima nosile maske

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

ČLANICE skupine Pussy Riot održale su koncert u Zagrebu, na platou Muzeja suvremene umjetnosti.

Nastup su započele s maskama na licu, a iza njih se tijekom cijelog koncerta vrtio prijevod pjesama s ruskog. Među publikom je bila i Rada Borić, a okupljeni su pozvani da doniraju za dječju bolnicu u Ukrajini.

Osuđene na zatvor

Pussy Riot je ruski feministički, anarhistički, punk rock sastav sa sjedištem u Moskvi poznat po izvođenju politički motiviranih prosvjednih performansa. Bend je osnovan u ožujku 2011. godine. Teme koje je opjevao uključivale su feminizam, LGBT prava i protivljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojeg grupa smatra diktatorom.

Svjetsku slavu su stekli 2012., kada je pet članova grupe izvelo performans u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja. 17. kolovoza 2012. tri članice Pussy Riot kolektiva - Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Ekaterina Samutsevič osuđene su za huliganizam i poticanje na vjersku mržnju, a svaka je osuđena na po dvije godine zatvora.

Njihov Riot Days show je gostovao po cijelom svijetu, imao je više od 200 nastupa u Europi, SAD-u, Brazilu, Australiji i Novom Zelandu. Projekt je dobio prestižne međunarodne nagrade, uključujući Herald Angel Award i Total Theatre Award of Edinburgh Festivals. Sadržaj predstave često se mijenja, dodaju se nove epizode i nove pjesme koje govore o progonu političkih zatvorenika i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Pročitajte više