Putin će se na izborima boriti protiv "ruske Paris Hilton", žene čije je ime bilo sinonim za seks

Foto: Instagram

"ODLUKA je pala. Dosta je šutnje, razmišljala sam o tome mjesecima... Namjeravam biti kandidatkinja svih onih koji žele glasati protiv svih", rekla je starleta s nadimkom "ruska Paris Hilton", Ksenija Sobčak, na ruskoj nacionalnoj televiziji i tako najavila svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima u ožujku sljedeće godine.

35-godišnja starleta, novinarka, kći Anatolija Sobčaka, prvog gradonačelnika Sankt Petersburga nakon pada SSSR-a te, možda najzanimljivije, kumče Vladimira Putina, još ranije je privukla pozornost ruske javnosti, što svojim istupima, a što izgledom. 

Independent piše da kandidatura na izborima označava njezin prijelaz iz "ruske Paris Hilton" u "rusku Chelsea Clinton". Mnogi u njoj sada vide osobu koja će umanjiti šanse za pobjedu Alekseja Navalnija, kojem su skloni liberalni glasači.

Zgodna plavuša većinu je svog života u ruskim medijima bila sinonim za seks i "celebrityje". Vodila je rusku verziju Big Brothera i zabavljala tabloide svojim "skandaloznim" ljubavnim vezama. 

Veoma je temperamentna i brutalno iskrena, zbog čega u Rusiji ima pravu vojsku fanova i sljedbenika. Do 2011. godine Ksenija je bila potpuno apolitična. U medijima se pojavljivala samo u showbiz sekcijama, naslikavala se sa zvijezdama, partijala i uživala u shoppingu.

No, tad se nešto promijenio. Ksenija je postala politička aktivistica i počela glasno govoriti protiv Putina. Ušla je u vezu s jednim od vođa Putinove opozicije, a  2012. godine u kuću su joj upali maskirani naoružani policajci i odnijeli najmanje dva milijuna eura u gotovini.

Ona je tada već počela voditi talk show na TV Rain, predstavljala je glas liberalnog dijela građana. Njezine emisije bile su veoma popularne, a zahvaljujući utjecajnim poznanstvima i vezama, malo tko je mogao odbiti njezin poziv za gostovanjem u talk showu. Ksenija se tada pokazala u potpuno drugačijem svjetlu, njezine emisije bile su pametne, oštre i veoma kritične, a gledatelje je zanimao njezin stav o političkim i društvenim pitanjima.

Inače, njezin otac bio je veoma blizak prijatelj Vladimira Putina, a 1989. godine postali su veoma bliski suradnici. Tada 38-godišnji Putin bio je zamjenik i bliski povjerenik 50-godišnjeg Sobčaka u kojem su mnogi vidjeli budućeg nacionalnog vođu.

U devedesetima Sobčak se suočio s optužbama protivnika za korupciju te je zbog stresa obolio. Jeljcin mu je odbio pomoći, a priča se da je Putin osobno dogovorio operaciju za (tada već bivšeg) šefa i organizirao prijevoz u Europu, da ga izvuče iz Rusije. Do same smrti, 2000. godine, Sobčak je ostao "vjeran" Putinu.

"Prvi put čujem da će se kandidirati. Siguran sam da će biti i drugih kandidata", rekao je Putin na jednoj konferenciji kada su mu rekli da se Ksenija namjerava kandidirati na izborima.

Pročitajte više