Queer: Festival ekstravagancije se zatvara uz "Gozbu"

NA PREDZADNJEM danu festivala jučer su u Histrionskom domu prikazane dvije predstave: Les inconsolés francuskog autora Alaina Buffarda, čiji radovi redovito izazivaju burnu reakciju gledatelja, jer se bavi problematikama koje se u društvu doživljavaju kao tabu teme: seksualnost u svim njezinim inačicama. Ne zaustavljajući se, međutim, na provokaciji, francuski umjetnik publiku je suočio s potresnom interpretacijom Goetheovog motiva iz poeme Vilenjak u koju je ubačena aluzija na incest. Druga je na rasporedu bila predstava

Les Sylphides, koreografskog dvojca – francuskog autora Françoisa Chaignauda i argentinske autorice Cecilie  Bengolee. Plesači uskraćeni za perceptivne osjete gumenim odjelima koji im onemogućavaju vid i sluh, te također ograničavaju kretanje i disanje na minimum, prezentirali su apsolutnu ranjivost tijela koje uskraćeno za svoje osnovne vitalne potrebe ne može izvršiti naredbe. Party napravljen u suradnji s Blitz Kids teamom do ranih jutarnjih sati koji je uslijedio nakon predstave u Mediki, a 500-tinjak posjetitelja prezentirao je DJ set slovenskog kolektiva Sindikat, uz podršku lokalnih DJ-eva.

"Poslužuje" se brazilsko-hrvatska suradnja

Večeras posjetitelji imaju priliku nazočiti zatvaranju festivala u teatru &TD u 19.30 uz opsežnu produkciju "Gozba" napravljenu pod redateljskom palicom legendarnog brazilskog redatelja Ze Celsa, i trupe od 50-ak brazilskih i hrvatskih glumaca, plesača i izvođača. Uz brazilske performere iz Teatra Oficine, najveće brazilske kazališne institucije koja postoji već pedeset godina, u predstavi sudjeluju i hrvatska glumačka imena poput Deana Krivačića, Dine Škare, Gorana Bogdana, te također glazbeni sastavi LeZbor, Zli Bubnjari i mlada Qlapa.


Sedmi po redu Queer festival otvoren je 5. svibnja u ZKM-u, a zagrebačkoj publici predstavio je deset predstava, devet filmskih naslova i bogat svakodnevni noćni program s različitim izvođačima.

Pročitajte više