Quentin Tarantino se nada šoku i Oscarima za "Nemilosrdne gadove"

QUENTIN TARANTINO nada se pozitivnom šoku na dodjeli Oscara. "Bilo bi to prokleto lijepo. Mislim da smo definitivno u utrci", rekao je slavni redatelj čiji je film "Nemilosrdni gadovi" dobio osam nominacija.

Iako je većina očiju uprta u bitku za zlatne kipiće između filmova "Avatar" i "The Hurt Locker" od kojih svaki ima devet nominacija, Tarantinov uradak mogao bi na dodjeli šokirati, smatraju stručnjaci. Njegova fantastična priča iz Drugog svjetskog rata već je osvojila mnoge nagrade uključujući i onu za najbolju glumačku ekipu Američke udruge filmskih i televizijskih glumaca. A Christopher Waltz, koji glumi karizmatičnog nacističkog časnika Hansa Landu, lako bi mogao osvojiti Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Tarantino objašnjava kako je nastao lik Hansa Lande: "On nije bio prvi lik kojega sam smislio, ali kako uvijek pišem od početka prema kraju, Landa i francuski farmer bili su prvi kad sam krenuo pisati. Uvjeren sam da se lik uvijek mora prvo pojaviti u priči, a onda mogu izabrati pravog glumca koji će ga utjeloviti".

Tarantino smatra da se trenutačno nalazi na sredini svoje karijere, a o počecima i svojim mladenačkim željama se prisjeća: "Sjećam se da sam kao 14-godišnji dječak želio snimati filmove koji će potaknuti i druge ljude da požele snimati filmove. Upravo zbog toga sam i sam poželio biti redatelj - gledao sam tuđe filmove koji su me natjerali da poželim snimati vlastite".

O tome koliko je Tarantino upoznat s filmskom scenom najbolje govori izjava Christophera Waltza: "Taj je čovjek pogledao svaki film koji postoji i ne samo one poznate, a sjeća se svega o njima". Ta bi mu strast sigurno puno pomogla i da je izabrao karijeru koju vidi kao jedinu moguću alternativu svojoj - onu filmskoga kritičara. 

Pročitajte više