Računovođe su pravi knjiški moljci

RAČUNOVOĐE čitaju više knjiga za razonodu nego pripadnici mnogih drugih zanimanja, pokazuje istraživanje povodom svjetskog Dana knjige, koje ovih dana prenosi BBC.

Računovođe vode ispred zastupnika u parlamentu, novinara i nastavnika, dok su svećenici na začelju. Istraživanje otkriva da računovođe provedu prosječno više od pet sati tjedno s nosom u knjizi, a čitaju više humoristične literature nego osobe drugih zanimanja, iako ih se općenito smatra dosadnima.

Tajnice su na drugom mjestu s nešto manje od pet sati čitanja tjedno, a slijede ih zastupnici u parlamentu. Novinari su na četvrtom mjestu, taksisti na petom, odvjetnici na šestom, a nastavnici i kuhari dijele sedmo mjesto. Svećenici su na dnu liste, sa samo 2 sata i 40 minuta čitanja tjedno.

Kieran Poynter, britanski predsjednik tvrtke PricewaterhouseCoopers, kaže: "Ovo samo pokazuje da ne treba vjerovati svemu što se piše o računovođama. Posao može biti ozbiljan, ali ljudi koji ga rade su poput onih u drugim zanimanjima. Dolaze iz različitih područja i imaju širok spektar interesa, uključujući, izgleda, i humorističnu književnost. Samo neka se tako nastavi".

Oksfordski biskup, msgr. Richard Harries, tvrdi da župnici utroše toliko vremena na čitanje Biblije i drugih religijskih djela da nemaju vremena čitati za razonodu. "Svećenici moraju čitati kako bi dobro obavljali svoj posao i pratili teološke rasprave. Većina njih to čini. To se smatra poslom, ali za mnoge je ujedno i užitak. Potpuno opušteno čitanje je ipak rijetko zbog ritma života".

Istraživanje je obuhvatilo 1600 osoba i otkrilo neke bizarne činjenice. Taksisti čitaju više knjiga za samopomoć, svećenici više čitaju u kadi, a čitanje na zahodu je najdraže odvjetnicima.

Gotovo su svi naveli ?Gospodara prstenova? J. R. R. Tolkiena, te ?Ponos i predrasude? Jane Austen kao najdraže knjige, no glavni izbor novinara bio je ?Sto godina samoće? Gabriela Garcie Marqueza, dok taksisti najviše čitaju ?Smrt na Nilu? Agathe Christie.


Pročitajte više