Rafael Boban, Bruno Bušić, Isus... Je li ova freska iz Hercegovine najbizarnija na svijetu?

Foto: Čitatelj Indexa

FRESKE u crkvama diljem svijeta nerijetko su neobične, pomalo bizarne, a ponekad i smiješne, no nijedna se vjerojatno ne može usporediti s freskom u župnoj crkvi Gorica-Sovići u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Dok većinu slika iznad oltara diljem svijeta krase likovi koji se mogu naći u Bibliji, autor ove freske u nju je utrpao sve koji imaju neke veze s Grudama. Slika se zove "Kamenovanje Svetog Stjepana Prvomučenika i patnja hrvatskog naroda" i okupila je šaroliku ekipu.

U službenom opisu freske navodi se da ona prikazuje značajna povijesna razdoblja u kojima su Hrvati patili, od borbe s Osmanlijama do Domovinskog rata. Na fresci su istaknuti poznati Hrvati, koji su podrijetlom iz toga kraja, iz Gorice, Sovića i Gruda.

Tako su se uz likove koji više izgledaju kao da igraju košarku umjesto da kamenuju čovjeka našli i Bruno Bušić, Antun Branko Šimić te Stanislav Šimić, ali i ustaški zapovjednik Crne legije Rafael Boban.

On nije jedina perjanica NDH-a na fresci, tu je i Cvitan Galić, zračni as NDH, koji je imao 38 potvrđenih i sedam nepotvrđenih pobjeda.  

Ovako izgleda freska u cijelosti.

Pročitajte više