Rat svjetova: Otkriće signala civilizacije iz daleke galaksije dovodi do kaosa

Foto: Press

NA KANALU FOX je 31. listopada započelo prikazivanje serije Rat svjetova nastale po romanu britanskog pisca i vizionara H. G. Wellsa s kraja 19. stoljeća. Dvostruke epizode emitiraju se svakoga četvrtka u 21:00h.

Priča o invaziji izvanzemaljaca, prijetnji potpunog uništenja Zemlje i borbi skupine ljudi za opstanak, objavljena je 1898. te od tada nije prestala inspirirati brojne književnike, glazbenike, scenariste i redatelje. Odnosno, zahvaljujući Wellsu, izvanzemaljci su ušli u naše živote.

Rat svjetova njegov je četvrti roman znanstveno–fantastične tematike. Naklonost čitatelja zadobiva još s prvim romanom o britanskom znanstveniku koji konstruira stroj za putovanje kroz vrijeme.

U Vremenskom stroju (1896.) Wells nije samo ponudio intrigantnu priču već i neke društvene i znanstvene teme poput sukoba klasa i evolucije, a ta sposobnost vezanja aktualnih tema uz priču prisutna je u gotovo svim njegovim djelima. Ono što je još karakteristično za ova dva romana je piščeva vizija budućnosti koja i nije baš blistava. Zapravo bi se moglo reći da sva njegova znanstveno-fantastična djela imaju određenu razinu zlokobnosti, one druge, tamnije strane ljudske psihe zapakirane u iznimno zanimljivu radnju. U Otoku doktora Moreaua iz 1896. upoznajemo znanstvenika koji provodi jezive eksperimente na životinjama i ljudima te stvara nove vrste. Godinu mlađi Nevidljivi čovjek priča je o još jednom znanstveniku koji postaje nevidljiv, a istodobno se sukobljuje sa svima oko sebe i samim sobom. Malo je poznato da je Wellsovo putovanje u svijet fantastike započelo prije Vremenskog stroja – 1895. izdaje novelu Čudesni posjet o dolasku anđela, bića koje nimalo ne nalikuje kršćanskoj viziji, u Englesku. Ovo je djelo ujedno i satira koja ismijava običaje i institucije viktorijanske Engleske, što je još jedna podtema koja mu se pojavljuje u romanima zajedno s idejama o socijalizmu čiji je bio pobornik. Iako ga se pamti najviše po ranim, SF, djelima, Wells je bio iznimno plodan pisac (čak je znao pisati i po tri knjige godišnje) u čijem opusu nalazimo brojne eseje, članke, čak i komedije. Živio je 80 godina (1866. – 1946.), stvarao gotovo 50, a četiri je puta bio i nominiran za Nobelovu nagradu za književnost.

S početkom 20. stoljeća opus mu postaje još intrigantniji: 1901. objavljuje knjigu Anticipation u kojoj iznosi niz nevjerojatno točnih predviđanja: uspon velikih gradova i predgrađa, ekonomsku globalizaciju te aspekte budućih vojnih sukoba. No, to je tek djelić Wellsovih vizija budućnosti. “Prorekao” je 2. svjetski rat, izum televizije, čak i interneta. Kasnih 1930-ih spominje izum nečega što je nazivao world brain – ogromna banka ljudskog znanja pohranjena na mikrofilmove koja bi se ljudima besplatno dostavljala avionima. Cijepanje atoma i stvaranje atomske bombe opisao je više od 20 godina ranije - 1914. u romanu The World Set Free, a zbog svojih točnih predviđanja prozvan je i ocem futurizma. Wells je bio poznat i po promicanju seksualne slobode, no to je već neka sasvim druga priča...

Najnovija interpretacija Herbertovog romana Rat svjetova predstavlja aktualnu sliku suvremenog društva. Autor i scenarist Howard Overman u seriji istražuje ideju kako "baš kao i izvanzemaljci H. G. Wellsa, čovječanstvo ima gotovo neograničenu sposobnost uništavanja onih koje smatra podređenima ili drugačijima". Serija započinje otkrićem signala inteligentne civilizacije iz daleke galaksije. No, kada se uskoro svemirske letjelice sruše na Zemlju te magnetskim signalom gotovo izbrišu čovječanstvo, male skupine preživjelih pokušavaju pronaći svoje voljene dok tragaju za motivima tajnovitih napadača. Dvostruke epizode emitiraju se svakoga četvrtka u 21:00h na kanalu FOX.

U glavnim ulogama: Gabriel Byrne kao Bill Ward, Elizabeth McGovern kao Helen Brown, Léa Drucker kao Catherine Durand, Adel Bencherif kao Colonel Mustafa Mokrani, Emilie de Preissac kao Sophia Durand, Natasha Little kao Sarah Gresham, Daisy Edgar Jones kao Emily Gresham, Ty Tennant kao Tom Gresham, Bayo Gbadamosi kao Kariem Gat Wich Machar, Stephen Campbell Moore kao Jonathon Gresham, Stéphane Caillard kao Chloe Dumont i Aaron Heffernan kao Ash Daniel.

Pročitajte više