Ravnatelj zagrebačkog zoološkog vrta objasnio kako su testirali lavove na koronu

Foto: Facebook

LAVOVI Leo i Ayana iz Zoološkog vrta u Zagrebu zaraženi su koronavirusom. Ravnatelj zagrebačkog zoološkog vrta Damir Skok za Index je ispričao kako je Ayanu prvu počeo mučiti kašalj.

"Zna ona tako i preko zime kašljucati, ali nije reagirala na antibiotike. Kada je Leo počeo kihati, odlučili smo napraviti test i bili su pozitivni", rekao je Damir i opisao način na koji su uspjeli testirati lavove.

"Mi s njima radimo svojevrsni medicinski trening, što znači da ih u normalnim situacijama nagrađujemo primjerice komadima mesa. Tako uče da ih treba pregledati u nekom manjem prostoru, znaju na komandu otvoriti usta, što je kod lavova jako bitno", objasnio je ravnatelj zagrebačkog zoološkog vrta.

"Tako je bilo i za uzimanje brisa. Komandom su otvorili usta i dobili meso kao nagradu te smo im uzeli bris iz nosa. Svrha toga što radimo u normalnim uvjetima je upravo to da ih možemo lagano pregledati", dodao je. 

Damir nam je otkrio da su Ayana i Leo već puno bolje.

Nedaju se naši lavovi! Jedino im je žal kaj nemreju na tekmu večeras. Nema predaje!💙🦁

Objavljuje Damir SkokČetvrtak, 25. studenoga 2021.

"Ayana je već u srijedu potpuno prestala kašljati. I Leo je sada puno bolje. Osim blagih respiratornih simptoma, nije bilo drugih problema. Mislim da idu prema ozdravljenju", rekao je.

Skok nam je ispričao kako u zagrebačkom zoološkom vrtu nastoje zaštititi životinje od koronavirusa.

"Nema direktnog bliskog kontakta s posjetiteljima. Od početka pandemije imamo svoje protokole. Radimo u rukavicama, s maskom, dezinficiramo sve. Tri vala koronavirusa smo prošli odlično. U proljeće smo testirali 38 vrsta životinja koje bi mogle dobiti koronu i svi su tada bili negativni", zaključio je. 

Pročitajte više