Ravnateljica škole otpuštena jer je učenicima pokazala Michelangelovu skulpturu

Foto: EPA

RAVNATELJICA škole u Tallahasseeju na Floridi otpuštena je nakon pritužbi roditelja na lekciju o Michelangelovu mramornom remek-djelu David, koju je jedan roditelj ocijenio "pornografskom".

Sada već bivša ravnateljica, Hope Carrasquilla, rekla je za Huffington Post da zbog "niza nesporazuma" uobičajeno pismo u kojem se obavještavaju roditelji učenika u klasičnoj školi Tallahassee o ovoj značajki kurikuluma povijesti umjetnosti u šestom razredu nije poslano, što je dodatno pridonijelo bijesu roditelja.

Jedan se majka osjetila "izravno uzrujanom i osjetila je da njezino dijete ne bi trebalo gledati" slavnu renesansnu skulpturu iz 16. stoljeća, koji prikazuje lik iz starozavjetne knjige o Samuelu.

Prema Tallahassee Democratu Tallahassee Classical School, čarter škola na Floridi, sada je izgubila već trećeg ravnatelja otkako je otvorena 2020., a Carrasquilla je ondje radila manje od godinu dana. Školski "model kurikuluma klasičnog obrazovanja" sve je popularniji pedagoški model na Floridi koji zagovara povratak temeljnim načelima zapadne civilizacije. 

"Guverner obrazovanja"

Škola je povezana s Hillsdale Collegeom, konzervativnom kršćanskom institucijom koja se nastoji "boriti protiv ljevičarskih akademika" širenjem čarter škola prikupljanjem sredstava i njihovim osnivanjem

"S vremena na vrijeme imate roditelje koji se uzrujavaju zbog renesansne umjetnosti", rekla je Carrasquilla.

Otkaz Carrasquilli dogodio se na vrhuncu konzervativnog obrazovnog zakonodavstva na Floridi i diljem SAD-a. Guverner Floride Ron DeSantis, prozvan "guverner obrazovanja" zbog svojih napora da transformira državni školski sustav, napadao je srednjoškolske napredne studije povijesti Afroamerikanaca kao oblik "probuđene indoktrinacije", potpisao zakon o zabrani transrodnih sportaša i timova javnih škola za djevojčice i zabranio više od 40% udžbenika matematike koje izdavači šalju na pregled.

Također, donio je Zakon o roditeljskom pravu u obrazovanju kojim se zabranjuje svaki razgovor o spolnosti i spolu u vrtiću i prva tri razreda osnovne škole te izglasao zakon koji dopušta nastavnicima da budu naoružani u školi i pokrenuo Stop WOKE Act, s ciljem sprječavanja "diskriminacije na radnom mjestu i u javnim školama". 

Pročitajte više