Razapinjanje na križ je bila kazna za najgore kriminalce, a smrt spora i nevjerojatno bolna

Screenshot: YouTube

PO KRŠĆANSKOJ predaji Isus Krist je umro razapet na križu. 

Ne postoje čvrsti dokazi da je on postojao, ali podaci o razapinjanju na križ kao najgoroj smrtnoj kazni tog doba postoje.

Isus Krist je vjerojatno najpoznatiji, ali definitivno ne i jedini čovjek koji je umro razapet na križu, budući da je u doba kada su današnji Izrael i Palestina bili pod vladavinom Rima, to bila jedna od smrtnih kazna propisanih zakonom.

Križ je danas simbol kršćanstva, a prije dvije tisuće godina razapinjanje na križ bila je samo metoda pogubljivanja najgorih muških kriminalaca. Razapinjanje na križ bila je najbrutalnija i najokrutnija smrtna kazna u to doba. Izvodila se pričvršćivanjem osuđene osobe čavlima na drvenu podlogu, najčešće u obliku križa.

Nakon pričvršćivanja na križ, osuđenik se ostavljao na križu danima, dok ne bi iskrvario ili umro od gladi ili dehidracije. U nekim slučajevima, smrt je nastupala i gušenjem, zbog položaja tijela na raspelu.

Razapinjanje se često činilo u starom vijeku, što su činili narodi poput Perzijanaca, Seleukida, Kartažana i Rimljana. Kaznu razapinjanjem je u Rimu godine 337. ukinuo car Konstantin.

 

Pročitajte više