Recenzija DVD-izdanja filma "Rent": Umrijeti od side pjevajući

KADA je krajem prošle godine popis kandidata za "Oscara" sličio na povorku "Gay pridea", neki od naslova vezani uz tematiku "alternativnih životnih stilova" su se - što opravdano, što neopravdano - našli zasjenjeni ultra-favoriziranom "Planinom Brokeback". Jedan od njih je i "Rent", ekranizacija planetarno popularnog brodvejskog mjuzikla koji se u našim videotekama reklamira kao prvo takvo glazbeno djelo na temu AIDS-a.

"Rent" svoj kazališni uspjeh, okrunjen "Tonyjima" i "Pulitzerovom nagradom", između ostalog duguje i činjenici da je njegov tvorac Jonathan Larson umro dan prije svečane premijere 1996. godine i tako predstavi poklonio besmrtnost.

Oko mjuzikla, koji se posljednjih deset godina izvodi u cijelom nizu zemalja, stvorila se cijela jedna supkultura i fanova zvanih "rentheadi", a predstavi je počast odao i "southparkovski" dvojac parodirajući ga u jednom od glazbenih brojeva filma "Team America".

Larson je radnju mjuzikla djelomično temeljio na Puccinijevoj operi "La Boheme", a djelomično i na vlastitim iskustvima siromašnog i neshvaćenog umjetnika. Njegov alter ego u filmu je Mark Cohen (Rapp), tvorac dokumentarnih filmova kojeg je djevojka Maureen (Menzel) ostavila radi crne odvjetnice Joanne (Thoms). Markov cimer Roger (Pascal) je neuspjeli rock-glazbenik koji se zaljubi u susjedu - stripericu Mimi (Dawson).

Toj veseloj družini pripada i ulični filozof Collins (Martin) koji započinje ljubavnu vezu s transvestitom Angelom (Heredia). Film započinje krajem 1989. i prati godinu dana u njihovom životu, kada se uz siromaštvo moraju suočiti i s činjenicom da su većini njih, zahvaljujući AIDS-u, dani odbrojani.

Na užas većine "rentheada", filmska verzija nije baš najbolje prošla među kritičarima te je glatko "izvisila" na "oskarovskoj" utrci. Razlog za to je najmanje u glumačkoj ekipi - koju uglavnom čine veterani koji su predstavu izvodili od njene premijere.

Chris Columbus je kao režiser solidno obavio posao, ali uza sav svoj talent nije mogao riješiti problem koji se često javlja kod filmskih ekranizacija popularnih knjiga ili mjuzikala. Larsonovo djelo, za koje se često navodi kako jedino u teatru može imati pravi učinak na publiku, će na malom ekranu gledatelje ostaviti hladnim i ravnodušnim.

Dijelom je to zbog činjenice da je AIDS - na kojem se toliko inzistira u libretu - danas shvaća kao manji bauk nego u njujorškim boemskim krugovima 1980-ih. Međutim, "Rentu" najviše škodi to što film, za razliku od predstave, daleko bolje ističe jednodimenzionalnost i neuvjerljivost likova, koji više izgledaju kao hodajući klišeji nego ljudi od krvi i mesa. Larson ih je također imao nesreću opskrbiti s, u najmanju ruku, neproduhovljenim dijalozima, a uz nekoliko izuzetaka, i pjesme ne ostaju baš predugo u uhu.

DVD dolazi opskrbljen s audio-komentarom u kojem se Columbus, Rapp i Pascal žale kako ih kritičari nisu shvatili. Uz to se na disku nalaze i izbačene scene koje se mogu gledati sa ili bez Columbusovog komentara.

uloge: Anthony Rapp, Adam Pascal, Rosario Dawson, Wilson Jermaine Heredia, Jesse L. Martin, Idina Menzel, Tracie Thoms, Taye Diggs
režija: Chris Columbus
proizvodnja: Columbia, SAD, 2005.
trajanje: 136

OCJENA: 3/10 (podnošljiv)

Dragan Antulov

Pročitajte više