Recenzija filma Aeon Flux: Charlize Theron je život mogla riskirati za nešto bolje

FILMOVI čije snimanje glumcima i članovima ekipe predstavlja izvor sjajne zabave i lijepih uspomena u pravilu predstavljaju razočaranje za publiku i kritiku. Nasuprot tome, filmovi čije je snimanje opterećeno tehničkim problemima, svađama, tučnjavama, bolestima, ozljedama i sličnim događajima obično na ekranu završe kao dobra zabava za gledatelje. Međutim, to pravilo ima i svoje izuzetke, barem kada je u pitanju Charlize Theron i "Aeon Flux", SF-akcijski film za čijeg snimanja je popularna glumica teško ozlijedila vrat.

Da "Aeon Flux", najblaže rečeno, neće ostati upamćen po dobru svjedoči i to da ga je "Paramount" odbio prikazati kritičarima prije debija na američkim kino-blagajnama, bojeći se negativnih recenzija, što se na kraju pokazalo sasvim opravdano. Film je ignorirala i publika, a posebno su bijesni bili fanovi originalne animirane serije koja je stekla kultni status nakon emitiranja na MTV-ju 1990-ih.

Radnja filma se događa 2415. godine, odnosno četiri stoljeća nakon što je nepoznata bolest poubijala 99 % čovječanstva. Preživjeli su se sklonili u posebno izgrađeni grad Bregnu, gdje uživaju u naizgled utopijskim blagodatima supertehnologije, ali  pod sve autoritarnijom upravom Trevora Goodchilda (Csokas). Protiv nje se stvorio pokret otpora zvan Monicanci, čija je najopasnija pripadnica Aeon Flux (Theron), dodatno motivirana za borbu nakon smrti sestre Une (Warner). Međutim, kada dođe u priliku da ubije Goodchilda, otkriva da je prava pozadina mračnih zbivanja u Bregni daleko složenija nego što je pretpostavljala.

"Aeon Flux" je mnogo bolji film nego što bi se dalo zaključiti na osnovu njegove neslavne reputacije, ali će gledatelji prilikom odjavne špice svejedno osjetiti razočaranje. Glavni razlog je u tome što su redateljica Karyn Kusama kao i producentica Gale Anne Hurd (poznata po "Terminatoru", "Aliensima" i lansiranju karijere Jamesa Camerona) malo previše ozbiljno shvatili emtivijevske korijene filma, te ga nastojali upakirati kao spektakularnu, ali sadržajno jeftinu zabavu za nedozrele tinejdžere i slične demografske skupine koje se smatraju glavnom publikom MTV-ja. S druge strane, scenarij Phila Haya i Matta Manfredija je imao prilično dobrih, pa na trenutke i originalnih, zamisli od kojih se mogao napraviti punokrvni i ozbiljni SF-film.

Međutim, sve je to pokopano pod lavinom akcijskih scena čija je spektakularnost potrošena zbog MTV-jevskog stila montaže koji gledateljima ne dozvoljava da shvate što se zapravo događa na ekranu. Isto se može reći i za Charlize Theron i njene atletske sposobnosti, kao i za cijeli niz uglednih glumaca čiji je talent potrošen.

DVD-izdanje filma dolazi uz uobičajeno pakovanje nekoliko kratkih reportaža koje se tiču snimanja, lokacija, Theroninih kaskaderskih sposobnosti (demonstriranje čijih ju je umalo došlo glave), kostima i fotografije. Na disku se nalaze i dva audio-komentara - u prvom Hurd i Theron prilično neuvjerljivo pokušavaju reći da se film tiče suvremenih događaja, dok u drugom scenaristi Hay i Manfredi koliko-toliko uspijevaju gledateljima objasniti što je pjesnik zapravo htio reći.

uloge: Charlize Theron, Marton Csokas, Jonny Lee Miller, Sophie Okonedo, Frances McDormand, Pete Postlethwaite, Amelia Warner
režija: Karyn Kusama
proizvodnja: Paramount, SAD, 2005.
trajanje: 95

OCJENA: 4/10 (podnošljiv)

Dragan Antulov

Pročitajte više