Redatelj Julien Temple dobitnik je počasne Cinehillove nagrade Maverick

Foto: EPA

Redatelj Julien Temple dobitnik je počasne nagrade Maverick koju festival Cinehill, nasljednik Motovun Film Festivala, dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja, priopćili su u ponedjeljak organizatori festivala.

Dobro poznato lice svim ljubiteljima punka i glazbenih dokumentaraca, Temple je redatelj čiji opus dijeli najbolje vrijednosti Cinehilla - brisanje ustaljenih granica, kršenje pravila, neobuzdanu kreativnost i nadasve revolucionarnu snagu umjetnosti, kaže se i podsjeća da je taj veliki dokumentarist karijeru započeo 70-ih, snimajući filmove o pionirima punka i majstorima provokacije, Sex Pistolsima, da bi u narednim desetljećima izgradio impresivnu filmografiju s najvećim legendama rock glazbe.

Ikona britanske filmske i glazbene scene

The Clash, Rolling Stones, David Bowie, Neil Young, Judas Priest, Depeche Mode, pa čak i Whitney Houston i Janet Jackson samo su neka od brojnih imena koja se vežu uz Templeov redateljski rad, od dokumentarnih i igranih filmova, do glazbenih spotova. A spotovi za pjesme Neila Younga (This Note’s for You) i Davida Bowieja (Day in Day Out) donijeli su mu čak dva Grammyja.

"Julien je jedna od ikona britanske filmske i glazbene scene, koji je radio s drugim britanskim legendama, i drago nam je što će publika Cinehilla vidjeti taj izuzetan dio naše kreativne industrije. Templeovi filmovi na Petehovcu sjajan su spoj britanske i hrvatske filmografije te kulture općenito", izjavio je Simon Thomas, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, uz čiju se potporu realizira program.

Na Cinehillu će biti prikazano jedno od njegovih ponajboljih ostvarenja

Temple je redateljem postao gotovo igrom slučaja. Tijekom studija otkrio je Jeana Vigoa, redatelja čiji su filmovi i anarhistični duh uvelike utjecali na redatelje francuskog Novog vala, te je Temple kasnije o njemu snimio i film Strast za životom (Jean Vigo: Passion for Life, 1998.).

Njegov ga je pristup, po vlastitom priznanju, umalo otjerao u financijsku propast kada je 1986. snimio danas kultni film Apsolutne početnike (Absolute Beginners).

Na Cinehillu će biti prikazano jedno od njegovih ponajboljih ostvarenja, Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa (Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan, 2020.), ovjenčan na Sundanceu Posebnom nagradom žirija. Intimna je to i otkačena oda nedavno preminulom irskom glazbeniku i utemeljitelju benda The Pogues, koja kombinira dotad neprikazane arhivske snimke, animaciju i razgovore sa samim MacGowanom i njemu bliskim prijateljima i obitelji.

U ponedjeljak 16. lipnja u pretprodaju kreću paketi ulaznica za festival po najpovoljnijim cijenama Veliko i Malo brdo. Paketi su u online pretprodaji do 7. srpnja, a od 8. srpnja kreće i prodaja pojedinačnih ulaznica. Ovogodišnji Cinehill održat će se od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac i u okolnim mjestima uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.