Regica i Dudek: Moglo bi vas iznenaditi koliku ocjenu imaju Gruntovčani na IMDb-u

Screenshot: YouTube

GLUMICA Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 89. godini, a vijest o njezinoj smrti potresla je tisuće Hrvata i obožavatelja kultnih Gruntovčana. 

Smiljka Bencet Jagarić poznata je po ulogama Anne Boleyn, Cesarčeve Tonke i Petronile Brezovačkog, a odigrala je brojne druge kazališne, televizijske i filmske uloge. No, njezina najpoznatija uloga je Regica u Gruntovčanima i Mejašima, koja je obilježila njenu karijeru. Do uloge je došla igrom slučaja.

Glumica za koju je ta uloga bila predviđena, Nela Eržišnik, razboljela se, zbog čega je trebalo naći zamjenu. Šermentovi su se sjetili Smiljke Bencet Jagarić i nazvali ju u 11 navečer. Na suprugov savjet prihvatila je ulogu.

Gruntovčani su jedna od najboljih hrvatskih serija 

Gruntovčani su podsjetnik da su se nekada u Hrvatskoj snimale sjajne serije. Gruntovčane je 1975. godine režirao Krešo Golik po scenariju Mladena Kerstnera. Mladen Kerstner je, prema nekim podacima, u taj scenarij uložio nekoliko godina, bilježeći po seoskim birtijama dogodovštine različitih likova iz panonskih sela. 

10 epizoda Gruntovčana prikazuje 10 priča u čijem je središtu seoski čovjek, poštenjačina i naivčina Dudek kojeg glumi Martin Sagner. Uz Dudeka je u svih deset epizoda njegova supruga Rega, odnosno Regica. 

Televizija Zagreb i HRT su od 1975. godine pa do 2011. godine Gruntovčane emitirali devet puta i svaki put serija je imala odličnu gledanost. Posebno je zanimljivo repriziranje u zimu 2011. godine, kada ju je HRT emitirao u večernjem terminu te gledanošću potukao tursku sapunicu Tisuću i jedna noć.

Inače, obožava ih i ekipa na IMDb-u. Gruntovčani su tamo u vrhu po ocjenama te ih je gotovo osam stotina ljudi ocijenilo prosječnom ocjenom 9.1.

Pročitajte više