Rendeli prozvala Plenkovića zbog Fonda za obnovu: "Sramotno, odgovornost je na njemu"

Foto: Instagram

VODITELJICA Nevena Rendeli Vejzović prozvala je Andreja Plenkovića zbog činjenice da rok od 18 mjeseci za potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba ulazi u posljednju trećinu, a da dosad nije iskorišteno gotovo ništa.

"Propustiti priliku gdje smo dobili novce na pladnju za obnovu. Ne iskoristiti te novce, nego ćemo obnovu na kraju platiti mi, građani Hrvatske, mislim da je to sramotno", rekla je za rtl.hr.

"Mislim da je odgovornost prvenstveno na premijeru, koji se obnovom očito ne bavi", dodala je.

U Fondu za obnovu nalazi se 683 milijuna eura, a ako do lipnja ne potrošimo sav novac, morat ćemo ga vratiti.

"683 milijuna eura. Ja mislim da ćemo imati toliko zahtjeva koji će napraviti overbooking sredstava. Dakle, 683 milijuna eura svakako nije dovoljno. Ja dajem kao premijer ton i dajem naloge da se to sve skupa napravi", govorio je nekad Plenković.

Premijer traži opravdanja

Ipak, godinu dana nakon, nema ni overbookinga zahtjeva, a premijer više ni ne uvjerava da će se novac iskoristiti na vrijeme, nego smišlja razlog zbog kojeg će nam Europska komisija omogućiti produljenje roka.

"Element progresivne štete. Dakle, potres u Zagrebu bio je u ožujku 2020., a od potresa na Banovini, koji se jako osjetio u Zagrebu, za dva dana će biti godinu dana. Ta činjenica nas je dovela do toga da su se i štete povećale i da ćemo onda s vrlo razložnom i jasnom argumentacijom doći do toga da se ti rokovi produlje. Siguran sam u to", rekao je.

Pročitajte više