Revolucionarno otkriće hrvatske znanstvenice: Pronađen eliksir mladosti!

IVA TOLIĆ NORRELYKKE, mlada hrvatska znanstvenica, na tragu je onoga o čemu većina žena, a u posljednje vrijeme i muškaraca, odavno sanja - eliksiru mladosti. Djevojka iz Travnog sa svojim je stručnim timom u njemačkom Dresdenu počela proučavati kvasac iz afričkog piva koji bi, kako kaže, konačno trebao uslišiti molbe mnogih i pomoći nam da zauvijek ostanemo mladi, lijepi. A ukoliko ovoj talentiranoj znanstvenici rad krene onako kako očekuje, revolucionarno otkriće, koje je dosad bilo u razmjerima urbane legende, bez sumnje, usrećit će mnoge.

A to bi trebalo funkcionirati otprilike ovako: stanice kvasaca stabla afričkog piva dijele se na svojstven način - "majka" stanica dijeli se na dvije jednako mlade stanice "kćeri" te time, različito od dosad poznatih dioba zadržava svoju mladost i "svježinu". Kvasac je inače poznat kao jedan od bitnih čimbenika u održavanju mladolikog i svježeg izgleda, ali ovaj je poseban upravo zbog svoje specifične biološke diobe. Naime, ostale stanice dijele se tako da "majka" stanica proizvede novu stanicu koja je prema ustaljenim pravilima prirode mlađa od nje, što kod kvasca afričkog piva nije slučaj te ga čini potpuno novim otkrićem u napredovaloj znanosti. 

Ivin cilj je bio odgovoriti na temeljno pitanje biologije: jesu li baš svi živi organizmi podložni starenju, a odgovor na koji je naišla već sad je zapanjio mnoge njezine kolege. Drugim riječima, stanice ovog kvasca uvijek su mlade, zapravo, može se reći čak i besrmtne, što ovo otkriće čini apsolutno izuzetnim. Međutim, cijela stvar još je uvijek u povojima, jer Iva i njezin stručni tim još moraju otkriti kako besmrtne stanice pretočiti iz laboratorija u svakodnevnu uporabu.

Ostaje otkriti koji molekularni mehanizam ovu diobu čini posebnom, a postoje i naznake da on omogućava regeneriranje oštećenih stanica. Jednostavnije rečeno, ovo otkriće nije samo u funkciji ljepote i mladosti, ono može pomoći i kod mnogih drugih opasnih bolesti kojima danas još uvijek nema lijeka.

Iva se molekularnom biologijom počela baviti iz ljubavi prema životu i vječnom pitanju koje ju je opsjedalo još dok se s loptom igrala na zelenim površinama zagrebačkog kvarta u kojem je odrasla. Što je to život i kako on funkcionira? Ne sumnjamo, doznat ćemo uskoro!

V.V.
Foto: ilustracija

Pročitajte više