Rezervirajte vikend za najzanimljiviji festival ove jeseni

Foto: Press

OVOG vikenda Zagreb će živjeti u znaku zelenih inovacija, trendova, održivog života i zelenih politika. Prvi takav zeleni festival pod nazivom Greencajt od 1. Do 3.listopada održava se u Roguemarin parku, a mi smo za vas izdvojili najzanimljiviji sadržaj koji vas tamo čeka, a koji ne bi ste smjeli propustiti!

1. Obavite kupovinu odjeće i hrane na zeleniji i odgovorniji način

Od petka do nedjelje, u Rougemarin parku čekaju vas modni buvljak i Zeleni plac. Na festivalskom food marketu by Mali plac posjetitelji će moći kupiti proizvode lokalnih proizvođača, u food zoni će se uživati u vegetarijanskom meniju koji je za ovu priliku osmislio poznati chef Marin Medak, a najpoznatije hrvatske fashion influencerice i blogerice poput Lidije Lešić, Ane Bacinger, Dore Predojević, Anite Dujić, Jelene Marinović, Matee Frajsberger i drugih pripremaju humanitarni buvljak by Perwoll nakon kojeg će se cijeli prihod od prodaje donirati udruzi Humana Nova.

2. Uživajte u filmovima i odličnim koncertima

Greencajt je u svoj program uklopio i red zabave. Koncerti za kraj dana okupit će sve one željne dobrih ritmova. Petak rezervirajte za Ante Gelo & Band, a subotu dobar provod garantira Matija Cvek. Posjtetilje tijekom sva 3 dana trajanja festivala čeka izložba “Čista umjetnost” by Nestle, impozantna djela napravljena od 250 kg otpadnog materijala, koje su poznati umjetnici iz Bosne i Hercegovine napravili s ciljem slanja snažne poruke o važnosti očuvanja flore i faune. 

Kroz filmski program osvjestite koliko hrane bacamo gledajući impresivni dokumentarac Just Eat It, a u filmu FREIGHTENED: THE REAL PRICE OF SHIPPING naučite kako transport utječe na okoliš iznad i ispod površine mora. Simpatični film koji će osvojiti i djecu, Landfill Harmonic, koji prati jedan dječji orkestar koji svira na instrumentima od recikliranog smeća, na emotivan i pozitivan način pokazat će kako na mladima svijet ostaje.

Glazba, film i izložba privući će ljubitelje umjetnosti, ali i obitelji kojima je ovaj festival siguran bijeg od gradske gužve u zelenu oazu Rougemarin parka.  

3. Dođite na panele na kojima bi mogli saznati jako puno o budućnosti koja vas čeka

Kako smanjiti otpad, posebno hrane, odnosno kako pametno odvojiti otpad, jesu li električni automobili skupi, teški za održavanje i nepraktični ili je to samo predrasuda, koliko je jednostavno napraviti veganske i organske slatkiše te koja su nova rješenja i proizvodi inovatora i malih poduzetnika koja će uskoro postati naša svakodnevnica, samo su dio odgovora koje ćete dobiti na ovom trodnevnom festivalu. U sklopu panela, radionica i na zelenoj expo zoni shvatit ćete da energetska učinkovitost nije još samo jedna ekološka fraza rezervirana za one druge.

4. Besplatna vožnja biciklom po Zagrebu i do festivala

Kako bi u gradu Zagrebu za vrijeme festivala, ali i nakon njega, potaknuli alternativne načine prijevoza, Greencajt je odlučio u suradnji s Next bikeom omogućiti svima besplatan prijevoz na festival koji je istovremeno i CO2 neutralan. Tijekom tri dana festivala sve vožnje biciklima iz flote Next bikea, od i do festivala bit će besplatne. Kako bi bicikliranje bilo ugodnija, zanimljvije i Instagramičnije, ovim povodom bicikli su dobili novo ruho – street art motive s potpisom poznatog grafitera Slavena Kosanovića Lunara. I još jedna sjajna vijest! Za one koji stignu biciklom Mastercard je osigurao 20 posto popusta na konzumaciju hrane i pića tijekom sva 3 dana trajanja festivala.

5. Za svakog posjetitelja Greencajt i Boranka posadit će jedno stablo

Jedno stablo na opožarenim područjima u okolici Splita čini se kao sjajan motiv za dolazak na ovaj festival koji bi vam mogao promjeniti pogled na život. Od 2017., kada je splitska okolica stradala u velikim požarima, najveća kampanja pošumljavanja, Boranka, sa svojim je partnerima i volonterima, posadila više od 85,000 sadnica, a u najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe sada možete sudjelovati I vi, dolaskom i podrškom Greencajta koji je na ovu sjajnu ideju došao u suradnji s Raiffeisen bankom. Za sve koji dođu, vrijedni će volonteri Boranke posaditi nova drvca, a Greencajt će tako ostaviti svoj zeleni trag u najvećoj kampanji pošumljavanja Hrvatske.

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 72 sata) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa).

Pročitajte više