Režirao je Umri muški i bio glavna faca, a sad ga u Hollywoodu ne smiju ni spomenuti

KAKVA je faca bio John McTiernan u svoje doba. Režirao je filmove Umri muški, Predator, Lov na Crveni oktobar, Umri muški s osvetom, Afera Thomas Crown, Posljednji akcijski junak, 13. ratnik... Jedan od najboljih akcijskih redatelja u zlatnom periodu akcije. Pravi filmski školarac s okom perfekcionista, s detaljnom obukom baziranom na europskoj kinematografiji koju je implementirao na "rokačine", međutim...

FBI mu je 2006. godine došao glave nakon što se otkrilo da je unajmio čuvenog holivudskog privatnog detektiva i reketara u slobodno vrijeme Anthonyja Pellicanoa, i to da postavi prislušne uređaje i špijunira Charlesa Rovena, producenta McTiernanovog filma Rollerball, i McTiernanovu bivšu ženu. 

Sam John McTiernan vjerojatno je previše puta gledao Coppolino Prisluškivanje, pa je tim metodama htio saznati kakve su namjere producenata s Rollerballom i kako ga žele "zavrnuti". Svakako, isto to je planirao i saznati po pitanju bivše supruge. 

Otkad je to isplivalo na površinu, on je na stupu srama, pravosudni organi natječu se tko će ga više srediti, razvlače ga po sudovima, kućnim pritvorima, kao i po pravom zatvoru, gdje je proveo oko godinu dana i izgubio silne kilograme. U međuvremenu je proglasio bankrot, usput izgubivši i sve šanse za nastavak respektabilne karijere kakvu je imao. Nema potrebe isticati da je postao i jedno od najomraženijih lica u Hollywoodu, jer, eto, tako oni to rade.

Postojala je kampanja Free McTiernan, koju su, između ostalih, podržali Samuel L. Jackson i Alec Baldwin. Postojale su glasine i o velikom povratku, međutim McTiernan već ima 70 godina, posljednji film snimio je 2003., a budući da su mu i danas za vratom oni koji su bili i na početku FBI košmara, teško da će biti što od toga. 

O njemu se sve manje priča, sve rjeđe se netko usudi i spomenuti ga u američkoj javnosti, ali elementarni odgoj nalaže čovjeku da stane na stranu svakog koga napadne holivudska industrija, tako da se navija za njega. Neka je živ, zdrav i prkosan John McTiernan, pa iako ne napravio ništa više. Više nego dosta je i ovo postojeće.

Pročitajte više