rokotok

Ribafish opet pliva za svog Roka. Na Ižu ga dočekale baklje, hrpa klinaca i - kralj

Foto: Index, čitatelji

UZ NEKOLIKO zapaljenih baklji, zvukove tradicionalnog iškog roga i bodrenje s obale Domagoj Jakopović Ribafish uplivao je u 10 sati u porat na Velom Ižu.

Taj divni otok između Ugljana i Dugog otoka bio je samo jedna postaja Ribafisheva projekta Rokotok koji je poznati novinar, voditelj i bloger pokrenuo 2019. u čast svojem preminulom sinu Roku. Ribafish mu je obećao da će doplivati do svih 50 hrvatskih nastanjenih otoka, a nakon godinu dana pauze uzrokovane pandemijom Jakopović je svoju misiju nastavio ovog ljeta.

Dobrodošlicu mu zaželio pravi kralj

Nakon što je 2019. plivao po južnim otocima, ove godine će svojoj ruti dodati 17 novih otoka, a to su Krapanj, Zlarin, Prvić, Kaprije, Žirje, Murter, Vrgada, Pašman, Ugljan, Ošljak, Rivanj, Sestrunj, Zverinac, Iž, Rava, Dugi otok i Kornat. Po dolasku u iški porat njega i njegovu ekipu dočekale su tople fritule, jako puno dobre energije te iški kralj Sergej, vladar Iža, Rave i Lavdare, kako mu stoji u tituli. Kralj je Ribafishu zaželio dobrodošlicu u njegovo kraljevstvo i dopustio mu da on na trenutak bude kralj zabave.

 

Ribafish je u sekundi oko sebe okupio sve iške klince i održao im kratko predavanje o tome kako moraju paziti na sebe i svoje bližnje, čuvati okoliš i što je više moguće baviti se sportom i vanjskim aktivnostima. Potom im je podijelio male vrećice, a oni su se rastrčali po središtu mjesta i pomogli očistiti ono smeća koje je promaklo vrijednom iškom smetlaru. Svi klinci koji su sudjelovali u Ribafishevoj akciji dobili su i prigodne poklone, a dok smo s njim razgovarali su mu prilazili i pozdravljali ga.

"Ovakvi otoci kao Iž ti napune srce. Baklje, brodovi... Još su i plivali ljudi s nama, stvarno je bilo fenomenalno. Baklji je bilo i na nekim drugim otocima, ali me kralj nikad nije dočekao. Iž, puno hvala, ovo je stvarno bilo divno, ali i hvala svima koji su nas dočekali", rekao je Ribafish i nastavio:

"Ove godine uveli smo čišćenje plaža i klinci se stvarno trude i shvaćaju važnost toga što rade. Najlakše je to ispričati, ali kad oni stvarno vide da će plaža na kojoj se kupaju biti čišća nakon njihove akcije, e to je super. Volio bih ih potaknuti da uče o prirodi, da se bave sportom i da se maknu od ekrana. S nama je danas plivalo dvoje djece od 12 godina. Plivali su četiri kilometra, naravno uz pratnju, i kad su došli do kraja njihova sreća je govorila sve. Nadam se da ćemo stvoriti bolje generacije koje će imati više avanturističkoga duha, volje za sportom te ljubavi i poštovanja prema prirodi".

Golemi problemi s birokracijom

Projekt Rokotok, kao i sve u Hrvatskoj, ima i onu napornu stranu uzrokovanu ogromnom administracijom i papirologijom.

"Užasno je iscrpljujuće. Poslali smo dvije tisuće mailova i odradili oko četiri tisuće poziva i to uz puno veza i moljakanja. Ne tražimo ništa, samo neko mjesto za vez i dozvolu da uplivamo i odradimo program. Birokracija da samo krenemo plivati je ogromna. Ja sam izgubio šest kila, ali ne od plivanja nego od nerviranja i stresa. Valjda će netko prepoznati važnost ovog projekta i samo nam olakšati, ništa drugo ne tražimo. Nadam se da ćemo ovu godinu samo preživjeti i da će sve dobro krenuti, a za sljedeću planiramo nastavak projekta. Plivat ćemo od Vira do Krka i kad zabijem tu pedesetu zastavicu, ja sam svoje obećanje Roku ispunio. Već nas zovu i da plivamo oko Istre, ima nekih ideja da plivamo i po rijekama ili čak u bazenima. Da klinci dođu, isplivaju metara koliko mogu, a sponzori za svaki isplivani metar daju neki iznos u humanitarne svrhe", kaže Ribafish.

Iako ga nema, Rok je, kaže, uvijek s njim.

"Zamišljam da je tu negdje među tim klincima i da se veseli. Kad sam sam doma, na Mirogoju, na Sljemenu ili u moru - on je uvijek sa mnom. Najbliži smo dok plivam. Nekad je teže, nekad je malo lakše, ali mislim da sam uspio spasiti sam sebe da ne potonem od te tragedije. U jednom trenutku sam se osjećao kao da nemam razloga živjeti, no skužio sam da imam neki magnet za klince, da sam blesav, brbljav i da se volim s njima družiti. Nadam se da će i oni imati koristi od ovoga", kazao je.

Nakon što odmori na Ižu, Ribafish u srijedu ujutro pliva prema Ravi, otočiću između Iža i Dugog otoka, odakle će dalje nastaviti svoj projekt.

Pročitajte više