Rimljani moraju pedalirati da bi gradsko božićno drvce svijetlilo

Foto: Twitter

GLAVNO božićno drvce ispred zgrade rimske gradske vijećnice na Piazzi del Campidoglio ove je godine osvijetljeno pomoću bicikala koji generiraju napajanje. Svjetla na drvcu povezana su sa šest parkiranih bicikala i generatorom, a stanovnici i turisti pozvani su da pedaliraju kako bi "osvijetlili Božić".

Osmišljeno je to kao kreativno rješenje kako bi se smanjila potrošnja i uštedjela energija zbog sve dublje energetske krize koja potresa Europu. Inicijativa je pokrenuta početkom prosinca, a gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri i gradski vijećnici prvi su testirali svjetla na pedale. 

Gradski dužnosnici kažu da je projekt "simbolična poruka za promoviranje održivosti, uštede energije i fizičkog blagostanja". Postoje i druga božićna drvca postavljena na strateškim mjestima u gradu kojima se također želi skrenuti pozornost na potrebu za uštedom energije i odgovornijom potrošnjom.

Ekološki osviješten Božić u Rimu

I rimski zoološki vrt, poznat kao Bioparco, također je konstruirao vlastito božićno drvce. Da, konstruirao je prava riječ jer je napravljeno od 2500 plastičnih boca koje su pokupljene s ulice, iz komercijalnih aktivnosti i iz privatnih domova, a visoko je sedam metara.

Čak su i ukrasi, inspirirani životinjama parka, izrađeni od otpada kao što su izolacijske ploče, polistiren od toplinskih premaza, ostaci rezova s CNC strojeva, valovite cijevi, gradilišne mreže, električni kabeli i strune za pecanje pronađene na plaži.

Pročitajte više