RIP, kuglofe: Kako pomoći žrtvama neljudskog Gibonnijevog čina?

Foto: Instagram

SVE JE započelo normalno. Bio je to još samo jedan običan zagrebački parti prije nego što se noć otela kontroli, a uzavrele strasti tulum pretvorile u mjesto zločina

Ničim izazvan, Zlatan Stipišić alias Gibonni usred nastupa popeo se na stol i u trenutku neljudske nesmotrenosti zagazio u hranu, što je zgrozilo "internetlije" koji su promptno reagirali kombinacijom šoka, nevjerice, osupnutosti, uzjeba i zabrinutosti za smjer u kojem se kao društvo krećemo. 

Čim je Gibonnijeva noga zla zagazila u nedužni kuglof, bilo je jasno da ovo nije samo nepažnja - ovo je teroristički čin. 

Samo ozdravi mi ti

Gibonni se na kraju ispričao zbog svoje nesmotrenosti, rekavši da ga je uhvatila "neka euforija", ali to nije dovoljno. Daleko od toga. 

Rane su još svježe, internetske žrtve koje su pogledale ovaj užasan video još su uvijek traumatizirane i trebat će vremena da ovu tragediju ostave iza sebe. Pred njima je dug put izlječenja, a svi zajedno trebamo pronaći način da pomognemo žrtvama i vratimo im vjeru u život.  

Kuglofu više ne možemo pomoći, ali možemo "cancelirati" Gibonnija prije nego što nagazi u tortu, cheesecake ili, ne daj bože, ledeni vjetar.  

Zajebanciju na stranu, ovo se stvarno dogodilo i Gibonni se stvarno ispričao zato što je tijekom koncerta nagazio na neki jebeni kuglof. 

Kome se ispričao? Nitko ne zna. 

Zašto se ispričao? Još je manje jasno. 

Činim pravu stvar?

I koliko god je njegova isprika bila načelno simpatična, pristojna i civilizirana gesta na kakvu se u današnje vrijeme rijetko nailazi, treba pripaziti da se ljudima koji seru bez veze ne daje previše medijskog prostora i, još bitnije, da se njihovim istovarima ne daje legitimitet jer mogli bi povjerovati da je nekog zaista briga za njihovu osupnutost. 

Je li hodanje po hrani pristojno? Naravno da nije. Je li Gibonni bahati majmun koji je gazio kuglofe i urlao: "Jebe mi se za gladne! Nek crknu dušmani! Pišam po sirotinji, ahahaha?" Naravno da nije. Suludo je uopće pisati o ovome i cijeli ovaj članak daje podjednaki legitimitet unezvijerenim ljudima s interneta jer ih uopće prepoznaje kao temu na koju se treba osvrtati. 

No, živimo u vremenima kad se uvrijeđenima s interneta daje previše prostora pa često ispada kao da se radi o temama koje su podijelile javnost. 

Ne, nema podjele. 

Svima je jasno da se radi o jednom ili par komentara "lakozapaljivih" pojedinaca koji, nakon što mediji prenesu njihove osupnute statuse, privuku još par takvih pa na temelju deset osoba dolazimo do zaključka da se dogodilo nešto bitno u čemu svi moramo sudjelovati. 

A stvarno nije. 

Lik. Je. Nagazio. Kuglof. 

Oprosti (I'm sorry)

Vjerujem da je to bio lijep kuglof i da je netko uložio truda da ga pripremi. Možda ga je netko od uzvanika cijelu večer pikirao i namjeravao pitati konobare da mu, nakon što tulum završi, zamotaju komad da ga ponese kući. Možda. Nikad nećemo znati (osim ako sutra ne krenemo s izjavama šokiranih svjedoka koji su ovaj kuglofcid promatrali uživo) jer kuglof više nije s nama.

RIP, kuglofe.

I možda bi se Gibo trebao ispričati ljudima koji su imali časne namjere s nagaženim kuglofom. Jedan ljudski "sori, jebi ga" bio bi sasvim u redu. 

Ono što ne treba je ispričavati se likovima s interneta koji s cijelom pričom nemaju apsolutno nikakve veze, već kenjaju te "virtue signalling" gluposti koje su oduvijek bile solidan magnet za lajkove. Možda neka budala i pomisli da ste bolja osoba samo zato što ste pogledali video i zapitali se: "Kako može tako, a neki gladuju?"

A takvima nije potrebna isprika, već jedno jasno: "Ili napravite nešto konkretno za gladne ili odjebite."

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više