Djevojčica došla u školu u ovim cipelama, poslali je kući: "Nisu primjerene"

Foto: Press

RODITELJI učenika škole Grace College u Gatesheadu ostali su u šoku kad su njihova djeca poslana kućama jer su u školu došla u "neprimjerenoj obući". 

Među onima koji su zamoljeni da se vrate kući bili su učenik 10. razreda, koji je nosio visoke crne Nike tenisice, te učenici devetog i sedmog razreda koji su nosili crne cipele Vivienne Westwood. Melissa Pope kaže da je njezina 11-godišnja kći Layla poslana kući tijekom prvog dana nastave jer je nosila cipele s potpisom Vivienne Westwood.

37-godišnja mama tvrdi da je njezina kći provela dan u izolaciji prije nego što ju je baka pokupila te da se sada ne želi vratiti u školu. "Rekli su da ih ne može nositi zbog zdravlja i sigurnosti jer cipela ne pokriva gornji dio stopala. Pitala sam mogu li joj nabaviti mokasinke, rekli su da to još uvijek nije prihvatljivo, da to moraju biti zatvorene cipele", tvrdi Melissa za britanske medije.

"Oni su tu zbog obrazovanja, ne zbog cipela"

"To je škola, nije kamp. Tretiraju ih kao da su u vojsci i moraju raditi to i to i nositi to i to. Neću joj kupiti nove cipele jer je neću više slati u tu školu, ići će u drugu", tvrdi bijesna majka. Otac jedne učenice devetog razreda, koji je htio ostati anoniman, tvrdi da je velik dio djevojčica poslan kući jer su nosile iste takve, crne cipele Vivienne Westwood, s logom na prednjoj strani.

"Smiješno je, oni su tu zbog obrazovanja, a ne zbog cipela. Na kraju dana, zašto nisu samo poslali upozorenja kući i zamolili roditelje da djeci nabave druge cipele. A ne ih ovako slati s nastave", ljut je i on. "Usred smo ekonomske krize. Roditelji su vjerojatno štedjeli za te cipele koje su koštale 100 funti jer sva djeca imaju takve pa da njihovo dijete ne bude izdvojeno. I sad se dogodi ovo. Ima važnijih stvari kojima se treba pozabaviti, a ne cipelama", dodao je.

Majka dječaka koji je kući poslan zbog visokih Nike tenisica tvrdi da škola želi da učenici nose "uredske cipele". "Rekla sam učitelju da ako ga ne budu primili u školu u njima, mora pričekati dok ne dobijem plaću na kraju mjeseca", poručila je.

Oglasili se iz škole

Na kraju su se oglasili iz škole.

"Grace College je ponosan na svoju uniformu zbog profesionalnog imidža koji šalje i očekujemo da je učenici nose s ponosom. U svakom trenutku težimo visokim standardima, a nošenje ispravne uniforme na ispravan način značajna je i važna polazna točka u postavljanju i održavanju tih standarda. Naša uniformna politika osmišljena je tako da bude poštena, jednaka i pristupačna svim studentima, što je posebno važno tijekom ekonomske krize", tvrde u priopćenju.

"Naša uniforma je praktična i pristupačna, a jasne smjernice o njoj dane su obiteljima prije nego što su njihova djeca upisala školu. Politiku također možete pronaći sa samo tri klika na našoj web stranici. Sve su obitelji svjesne da školske cipele trebaju biti jednostavne i crne te bez modnih logotipa. Naša web stranica nudi smjernice za osam različitih stilova i imenujemo preporučene dobavljače", poručili su.

"Ovo je određeno bi se osigurala dosljednost u školi, kako bi se studente zaštitilo od pritiska da slijede modne trendove, kako bi se spriječilo zlostavljanje i kako bi troškovi bili što niži", zaključili su.

Inače, riječ je o kršćanskoj školi.

Pročitajte više