Rodna neutralnost na hrvatskoj sceni. Kuda ovo vodi?

Foto: Press

Nakon intervjua u kojem sam odlučio Jamesu Nightu prepustiti glavnu riječ jer je on autoritet vlastitog iskustva, vrijeme je da vam i vaš omiljeni srboljub kaže nešto pametno na ovu temu.

Unatoč PR plesu u intervjuu, ostaje činjenica da je James Night rekao da je "nešto između" muškarca i žene te da je stao iza toga. Ne preagresivno i nedvosmisleno, jer je razumljivo oprezan (a možda i u vlastitim nedoumicama oko definiranja sebe koje mu valja dopustiti) - ali stao je.

Vaša prva reakcija na to vjerojatno je ekstremna. Ili ste sretni što javna ličnost otvoreno iznosi ovakve stvari u mainstream medijima - što otvara prostor drugima da se ohrabre i prihvate temeljne istine svog postojanja - ili ste naprosto ogorčeni što netko donosi "zapadnjačku propagandu rodne fluidnosti" u vaše dvorište.

O tome ćete više pročitati od samog Leonarda, jer ne želim nametati svoje mišljenje o nečemu o čemu ni ne znam dovoljno, ali znam jednu stvar - ovakve stvari su potrebne našoj industriji zabave.

I pritom ne mislim na rodnu neutralnost, nego na više priče o iskrenim i važnim stvarima. Teme kojima se bave naše javne ličnosti toliko su benigne da svaki intervju izgleda kao jedan te isti press-release. Od pjevačica koje o feminizmu pričaju tako što kažu "grlpwr" i idu na iduće pitanje dok se nitko nije naljutio pa do pjevača koji o anksioznosti pričaju samo u kontekstu tople priče u kojoj su je pobijedili pa bi bilo baš super da poslušate taj novi singl i napišete nešto lijepo o njemu.

Nitko ne obrađuje važne teme dosljedno i konstruktivno.

"Dosljedno" je ključna riječ, jer imamo i nekoliko javnih ličnosti koje samo skaču s trenda na trend ne bi li iskakali iz paštete kad su socijalna pitanja na tapeti. I to je učinkovito: pažnja njihovih pratitelja traje toliko kratko da mogu samo rotirati popularne teme i zauzimati stav oko kojeg se svi generalno slažu ne bi li se permanentno prezentirali kao moralna vertikala.

Sjećate se masovne hipnoze onih tjedan-dva kad je Izrael napao Palestinu? Što ti ljudi rade otkad je ta tema manje-više izašla iz trendinga?

Svaka glupost je tabu

Sve ovo stvara atmosferu u kojoj je svaka glupost tabu, od seksualne orijentacije do negativnog mišljenja o bilo kome - umjesto da se javne ličnosti etabliraju kao ozbiljni glasnogovornici stvari u koje vjeruju, imamo hrpu osoba koje je teško razlikovati. Sve je super, sve je sjajno, neke generalne stvari u društvu nisu u redu, ali ajmo radije o mom novom singlu, filmu, seriji, predstavi.

Poražavajuće je što se showbiz cirkus preselio u politiku koja se više bavi graničnim temama od pop zvijezda - kojima to može i mora biti izvrstan PR.

I ne mislim samo na ljevičare, mislim i na Tram 11 i njihove otvoreno desničarske stavove - neka govore o tome i u javnim istupima i u pjesmama. Naravno da su oni potpuno propali jer su počeli zvučati kao prosječan stari fejsbuk desničar koji je tek otkrio teorije zavjere, ali princip je dobar!

Zašto ne bismo imali glazbu koja gura narativ malo dublji od tužne/sretne ljubavi, shoppinga u Italiji i maslini kraj koje san se rodija? Neka Tram 11 napravi PŠK, a ljevičari na to odgovore svojom vlastitom liberalnom himnom iza koje njihovi obožavatelji mogu stati jasno i glasno.

U čemu je problem? Je li vam teško izaći iz svoje eho komore i opravdati vlastite stavove nekome tko ne misli isto?

A zamislite koliko bi scena bila zanimljiva da umjetnici rade svoj posao i donose nam iskrene i promišljene doživljaje iz svog iskustva na ovom planetu. Slagao se s njima ili ne, poštujem i neutaživu želju da umjetnik kaže ono što misli, a i vještinu i uložen trud da to bude najbolje što može biti.

Zbog toga zahvaljujem Jamesu Nightu što je odgovorio na moja pitanja na ovu temu i izašao iz kalupa javnih ličnosti koje, umjesto javnog razgovora o stvarima do kojih im je stalo, samo kežualno bacaju PR izjave o nadolazećim projektima, minulim uspjesima, svojim kućnim ljubimcima i generalno brbljaju najpozitivnije floskule da nam daju do znanja da je sve super i da nema nikakvih problema.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više